Un centenar de personalitats partidàries de la tercera via han sumat esforços per demanar al Govern català que aturi el referèndum. Sota el nom "Per Catalunya i la democràcia", s'hi han sumat personalitats del PSC, l'antiga Unió i alguns antics membres de CDC. En el manifest, que ha avançat El Periódico a què ha tingut accés El Nacional, també demanen que el govern espanyol busqui "solucions positives" per al cas català. 

Entre els firmants hi destaca l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran Lleida, l'exalcalde socialista de Barcelona Jordi Hereu, l'exlíder socialista Pere Navarro, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, l'exdiputat socialista i actual degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Josep Maria Carbonell, o l'exdirector d'ESADE Carlos Losada. A més, també destaca de la llista els exconsellers Josep Miró (1984-1989) i Ignasi Farreres (1988-1999), i l'antic militant de CDC Carles Gasòliba.

En el manifest, els signants asseguren que el referèndum de l'1 d'octubre "atempta" contra l'estat de dret i no és "democràticament homologable". El conjunt d'expolítics, juristes, catedràtics, empresaris, entre d'altres, es mostren molt crítics amb el referèndum anunciat pel Govern perquè asseguren que "no es fonamenta ni en l'Estatut, ni en la Constitució, ni en el dret internacional".

A més, retreuen que les lleis de ruptura amb l'Estat "continuen amagades a les forces polítiques de l'arc parlamentari que representen més de la meitat del poble català". Tots ells consideren que és "un artifici que constitueix una vertadera sostracció de l'exercici de la potestat legislativa pròpia d'una nació civilitzada i d'una democràcia madura".

Està previst que el manifest sigui remès tant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en els propers dies.