Personalitats internacionals de diferents àmbits han alertat aquest dimarts de les conseqüències que pot tenir per Europa si altres estats agafen com a model l'actuació d'Espanya contra el cas català, i també que la Unió Europea hagi "tancat els ulls" davant  d'aquests fets. Així ho han expressat en el debat 'Catalunya al món', organitzat per l'associació Foreign Friends of Catalonia, que s'ha celebrat la vigília de la Diada al Panarimf de la Facultat de Medicina de la UB.

Acte Catalunya al món Foreign friends - Sira Esclasans i Cardona

En l'acte hi han participat personalitats del nivell com el periodista turc Can Dündar, que va ser empresonat pel govern d'Erdogan i que actualment viu exiliat a Alemanya; Dominique Noguères, advocada en drets humans i observadora en el judici de l’1-O; Alessandro Gamberini, advocat de la capitana Sea-Watch, Carola Rackete; i Rossella Selimini, professora de sociologia i criminologia de la Universitat de Minnesota i vicepresidenta de l'associació Foreign Friends. En l'àmbit català, també hi ha participat l'advocat i ara diputat al Crongrés dels diputat Jaume Alonso Cuevillas. 

Tots ells han denunciat la situació dels presos polítics i han criticat la reacció del govern espanyol contra el procés català. En aquest sentit, Selimini ha comparat la repressió a Catalunya amb els casos de Polònia, Hongria o Turquia i ha assegurat que és l'exemple de l'"Europa occidental". "Estic preocupada per Catalunya, però també per com es propaga aquesta repressió a la resta d’Europa", ha assegurat en aquest sentit. Tot i això, també ha assenyalat que, malgrat que Espanya pot ser un model per altres països, Catalunya és un "exemple de lluita" per algunes comunitats i ha defensat que és "la representació més gran de lluita "de les últimes dècades" a Europa. 

Can Dündar periodista turc - Sira Esclasans

Les similituds entre Espanya i Turquia

També Can Dünar ha assegurat que Turquia i Espanya tenen "alguna cosa en comú", recordant que membres del govern d'Erdogan han justificat la seva repressió posant l'exemple d'Espanya i Catalunya, i ha lamentat que Europa tanqui els ulls. El periodista turc també ha aprofitat durant la seva intervenció per recordar quan va anar a la presó de Lledoners a veure els presos. En aquest punt, ha explicat que va ser una sensació "molt estranya" per ell, ja que feia tres anys ell estava "a l'altra banda", empresonat. Dünar ha desitjat poder veure els presos i exiliats aviat en llibertat a Barcelona o a Istanbul i ha fet una crida als catalans a lluitar amb ells "braç a braç" i anar "junts". El periodista turc a l'exili també ha apuntat que els seus advocats li van recomanar no trepitjar l'Estat espanyol per si era detingut, però ha assegurat que volia assumir aquest "repte" i que està "orgullós" de ser a Catalunya.

Per altra banda, l'advocada Dominique Noguères ha explicat quines coses la van sorprendre més del judici, com la possibilitat de no poder veure els vídeos durant les declaracions i que alguns policies donessin versions contradictòries, i ho ha resumit amb un: "no és seriós". També s'ha mostrat preocupada per la utilització del "delicte d'intenció", sense que aquest s'hagi comès, i ha assegurat que l’"utilització de la justícia per contenir opinions és molt perillosa". En aquest sentit, l'advocat de Rackete, Alessandro Gamberini, també ha assegurat que la llei d'un Estat no pot estar per sobre dels drets internacionals i dels principis humans i ha fet una defensa del dret a l'autodeterminació.

Acte Foreign Firends of Catalonia

"Espanya és una democràcia plena de forats"

Finalment, Cuevillas ha defensat que el problema no és la llei ni la Constitució espanyola, sinó "els guardians" d'aquesta i ha assegurat que Espanya té una democràcia "plena de forats" i feta de "cartó pedra". El diputat de JxCat també ha denunciat que l'Estat ho intenti vestir tot de democràcia i legalitat, i ha assegurat que tot és una "farsa" i una "performance". Així, ha denunciat que els poders espanyols s'hagin "conjurat per posar com a valor màxim de l'ordenament la unitat d'Espanya" i ha afegit que no cal ser un gran jurista per saber que en el cas de l'1-O no hi ha "rebel·lió" ni "sedició". "No hi ha tirania més gran que la que es fa sota l’aparença de la llei", ha afegit en aquest punt.

L'acte, conduït pel periodista Antoni Bassas, ha aplegat unes 500 persones, entre les quals hi havia una nodrida representació dels familiars dels presos. A més del debat, l'esdeveniment també ha comptat amb l'actuació de la Coral Sant Medir i amb el parlament de representats del col·lectiu Clínic per la Democràcia, coorganitzadors de l'esdeveniment. L'associació Foreign Friends of Catalonia està formada per ciutadans d’arreu del món compromesos en la defensa del dret a l’autodeterminació, alguns dels quals han vingut en aquesta ocasió a Catalunya per sumar-se a la manifestació de la Diada.