El cas del Tribunal de Comptes contra exmembres del Govern per l'acció exterior ha arribat a la premsa internacional. Amb l'article "El ministre català jubilat s'enfronta a una multa multimilionària per la "independència", el diari britànic The Times ha parlat del setge a l'exconseller i economista Andreu Mas-Colell

El text comença a relatar els fets assegurant que "acadèmics, inclòs un premi Nobel estatunidenc, han condemnat el processament d'un economista espanyol que -juntament amb altres 38 persones- s'enfronta a multes de milions d'euros pel seu suposat paper en el referèndum il·legal d'independència de Catalunya en 2017".

 

 

THE TIMES MAS COLELL SOLIDARIDAD

Retall de l'article publicat al The Times sobre Mas-Colell / The Times

 

Seguidament, passa a definir directament de Mas-Colell com a un home de "de 76 anys, professor universitari jubilat" que "va estar a càrrec del departament responsable de les finances i el pressupost de Catalunya fins a la seva jubilació en 2015". 

La persecució política a Catalunya

El mes passat, el Tribunal de Comptes va posar al centre de les seves investigacions l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 per suposades despeses relacionades amb el procés independentista, i l'òrgan fiscalitzador va assenyalar personalment més d'una trentena de persones, entre les quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i molts altres exconsellers com Raül Romeva, Jordi Turull i Andreu Mas-ColellNomés per la feina del Diplocat es reclamen 4,5 milions d'euros.

El fill de Mas-Colell, Alexandre Mas, va publicar un fil a Twitter on recordava que el seu pare es va retirar de la política el 2015, dos anys abans que el següent Govern posés en marxa el referèndum de l'1 d'octubre. "Aquests esdeveniments van portar a una onada de detencions, condemnes, empresonaments i dures penes contra líders polítics i de la societat civil", va explicar.

També va puntualitzar, però, que el seu pare no va tenir res a veure amb l'organització del referèndum, perquè ja estava retirat. "I ara, sis anys després de la seva jubilació, ha sigut assenyalat amb un càstig financer sever", ha denunciat.

Suport internacional

El fil d'Alex Mas-Colell va fer que personalitats del món acadèmic i econòmic dels Estats Units es pronunciessin al respecte per mostrar el seu suport al seu pare. 

 Va explicar que l'Estat podria embargar la casa dels seus pares, la seva pensió i el seu compte bancari a finals de mes, una situació que l'economista del Harvard Kennedy School, Dani Rodrik, va titllar d'una "amenaça pertorbadora".

"Tinc un gran respecte per Andreu Mas-Colell", va assegurar Rodrik. Una valoració a la qual s'hi ha sumat l'execonomista en cap del Banc Mundial i professor de la Universitat de Cornell, Kaushik Basu

 

Imatge principal, l'exconseller d'Universitats, Recerca i Economia Andreu Mas-Colell / ACN