Destacats periodistes de referència a Espanya han denunciat una persecució per no estar en contra del dret a decidir dels catalans. Professionals reconeguts com Antón Losada, Bea Talegón, Suso de Toro i Ramón Cotarelo han exposat a les xarxes socials que se'ls està assenyalant en llistes negres per opinar:

Aquesta allau de denúncies, que també inclou crítiques de molts usuaris de Twitter, ha començat amb un article publicat a Crónica Global, mitjà vinculat al diari El Español de Pedro J. Rodríguez, que porta el títol d'"Els espanyols còmplices amb l'independentisme".

cronica global periodiestes indepes

L'article carrega contra "intel·lectuals, professors i periodistes espanyols que, conscients o de forma tangencial, han acabat apuntalant la tesi de l'independentisme". A més a més acusa els mitjans catalans de "fer-los servir d'altaveu". A la llista negra espanyolista hi apareixen des de Suso de Toro a Ramón Cotarelo, passant per Ernesto Ekaizer, Jorge Verstrynge, Bea Talegón i Antón Losada.

Bea Talegon ha replicat un tuit de l'autor de l'article, Manel Manchon, on difonia la llista. "No tinc el gust de conèixer-lo. Però això que vostè fa és assenyalar-nos amb el dit, creant una llista negra, tractant de generar odi contra els que opinem lliurement. No sé si vostès és ignorant o si el mou la mala llet: jo no sóc independentista però defenso que s'expressin", ha indicat la periodista.