"Fa pudor de clavegueres". Aquesta és la tesi del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Javier Pérez Royo, sobre l'operació contra el president a l'exili, Carles Puigdemont. En una entrevista aquest vespre al programa Més324, el jurista ha esclarit els fets dels darrers dies arran de la detenció de Puigdemont a Sàsser (l'Alguer).

Segons Pérez Royo, el fet que el Tribunal Constitucional i el jutge Pablo Llarena hagin tornat a reiterar avui que les ordres de detenció contra els exiliats independentistes són vigents és completament irrellevant: mentre el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) no es pronunciï sobre el suplicatori de Puigdemont, les euroordres no estan actives. 

"Cap mena de transcendència"

Segons l'expert en Dret Constitucional, la decisió presa aquest mateix dimarts pel TC, avalant al jutge Llarena, "no té cap mena de transcendència", ja que, ara per ara, els exiliats només han d'esperar a la decisió del TGUE sobre el suplicatori de Puigdemont. 

Per tant, tal com ha explicat Pérez Royo, els eurodiputats Puigdemont, Ponsatí i Comín podran gaudir de la mateixa immunitat que fins ara, amb llibertat de viatjar per Europa.

Amb relació als eurodiputats, el jurista també ha incidit en el fet que Oriol Junqueras no es pogués aferrar a la condició de diputat al Parlament Europeu malgrat haver estat elegit. Segons Pérez Royo, aquest és un altre "frau de llei" de la justícia espanyola.

"Olor de clavegueres"

Pel que fa al jutge Llarena, Pérez Royo ha recordat que encara falta que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre les qüestions prejudicials sobre l'execució de les euroordres contra els exiliats independentistes. Tal com ha assenyalat, la detenció i posada en llibertat del president Puigdemont per la justícia sarda reforça la seva tesi un cop més: les euroordres no estan actives. 

Preguntat sobre la motivació darrere la detenció de Puigdemont, el jurista ha assenyalat Llarena i el TC. A parer seu, l'operació contra Puigdemont no respon als interessos del govern espanyol, sinó que tot plegat "olora una mica a clavegueres", referint-se a les anomenades 'clavegueres' de l'Estat espanyol. 

Llarena i el TC

El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat aquest dimarts el recurs de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars per Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig i Gordi presentats per Pablo Llarena. D'aquesta manera ha confirmat la decisió adoptada el passat març de no suspendre preventivament les ordres de detenció en contra seva.

 

Foto principal: el jurista i catedràtic andalús, Javier Pérez Royo / Sergi Alcàzar