El Congrés ha acollit aquest dimecres una desfilada de tres pares de la Constitució al si de la comissió d'avaluació de l'Estat autonòmic. Després de Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón ha arribat el torn de José Pedro Pérez-Llorca, un altre diputat d'UCD durant la Transició, qui no ha recomanat la reforma de la Carta Magna i s'ha mostrat taxativament en contra del procés sobiranista. Per això, ha avisat l'independentisme que Espanya "s'ha d'ocupar del seu autogovern", considerant que una Catalunya independent seria "un fracàs històric".

"No crec que es pugui fer en aquest moment. És com la pluja, s'han de donar unes condicions. Ara mateix hi ha molta ira", ha avisat Pérez-Llorca sobre el clima de tensió que es viuria a Espanya, en relació amb el procés sobiranista, alhora que també al si de la societat catalana, presumptament. La qüestió és que el ponent no s'ha amagat de criticar el diputat de Compromís Joan Baldoví quan aquest ha insinuat que era nacionalista espanyol. "Jo no soc nacionalista, soc patriota constitucional i hi tinc dret", ha dit, profundament molest. 

Al marge d'aquest apunt, el ponent ha considerat que seria òptim adoptar el concepte de "lleialtat federal" que hi ha a Alemanya –del qual es mostren partidaris membres del govern espanyol, com ara Íñigo Méndez de Vigo. Encara ha defensat potenciar la integració entre territoris a Espanya perquè no es "desintegri" –un risc que no ha descartat que es pugui arribar a produir. Això s'aconseguiria millorant la regulació de l'ensenyament –el "gran error" i el "pecat original" de la Carta Magna–, alhora que protegint les llengües oficials del territori.