El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha estat l'únic que avui ha sortit a donar alguna explicació de les càrregues policials d'aquest cap de setmana arran de les protestes que tenen el seu origen en la detenció i empresonament de Pablo Hasél.

"Apliquem la força per evitar la situació de desordres públics", ha dit Ferrer en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio amb Laura Rosel. El director general de la Policia ha volgut emmarcar els aldarulls en un grup minoritari, aliè a la convocatòria inicial. Ha dit que és un fet nou, quan, de fet, al llarg dels últims anys, les explicacions de la conselleria sobre els motius dels aldarulls al carrer sempre han estat que són grups minoritaris que no tenen res a veure amb els organitzadors de la manifestació.

Ferrer ha dit que aplicar la força "sempre té una conseqüència, que és que hi ha imatges violentes" en referència a les càrregues de dissabte a la nit a Gràcia, quan els mossos van colpejar amb les porres un grup de manifestants que aixecava les mans.

 

 

"Sembla que centrem el debat en la policia. En un país on portem 6 dies de manifestacions violentes la policia no és el problema, és la solució", ha conclòs.

Malestar general

Pere Ferrer emmarca la protesta en un malestar general: "Per què la policia ha d'acabar actuant? Potser quan nosaltres actuem és perquè el sistema ha fallat. Som l'últim esglaó d'un sistema que si ha arribat a aquesta situació és perquè la societat ha fallat per tot arreu i el malestar ha acabat generant aquesta situació". 

"No resoldrem només amb la policia els desordres públics. Les motivacions inicials són d'una fallada sistèmica que no passa per la policia", ha afegit Ferrer. Segons el director general de la Policia, hi ha un "malestar generalitzat en molts sectors de la societat, fruit d'una fatiga que en l'últim any s'ha agreujat", i en aquest sentit remarca que els Mossos no són "els únics responsables d'aquesta situació que estem vivint".

Ferrer ha parlat avui d'una "violència extrema en les manifestacions". El cert és que els aldarulls, incidents i actes vandàlics no han arribat al punt que es va viure a la plaça Urquinaona en les protestes per la sentència del procés.

Sobre la mediació, assegura que cada dia n'hi ha hagut, tot i que el portaveu del cos, Joan Carles Molinero, va admetre el primer dia que no s'havia fet un treball previ de mediació. Ferrer ha lamentat que no hagin trobat interlocutors vàlids durant els dies de les protestes: "La mediació parteix del principi que tenim algú amb qui mediar. L'entitat organitzadora no té unes persones concretes i dificulta l'alternativa de la mediació".

Durant els sis dies de protestes hi ha hagut 109 detinguts a tot Catalunya, entre els quals hi ha 32 menors. Tots han quedat en llibertat amb càrrecs un cop han declarat davant el jutge per diversos delictes, entre els que hi ha agressió a l'autoritat, danys i desordres públics.