El president de la Generalitat, Pere Aragonès, iniciarà aquest dissabte un viatge institucional a Nova York i Washington per abordar línies d'actuació per fer front a l'emergència climàtica, així com per "seguir reforçant vincles" amb els Estats Units. Aragonès viatja per participar en la Climate Week acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica de la Generalitat, Teresa Jordà, i presentaran les principals actuacions que té dissenyat el Govern en aquest àmbit, segons ha explicat aquest divendres el Govern en un comunicat. Paral·lelament, el president té organitzada una agenda de reunions de treball i trobades tant a Nova York com a Washington per "seguir reforçant vincles econòmics i la presència de Catalunya als Estats Units".

L'agenda del president 

L'agenda del president començarà aquest diumenge a Nova York amb una reunió amb la guardonada amb el Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural i presidenta del jurat del Premi Internacional de Catalunya, Mary Ann Newman, i una posterior amb el sociòleg Richard Sennet. A continuació, assistirà a un sopar de dirigents polítics de la Climate Week a l'Empire State Building, en la qual coincidirà amb presidents regionals de Corea del Sud i Sud-àfrica, ha destacat la Generalitat.

El dilluns, Aragonès i Jordà assistiran a la sessió inaugural de la Climate Week, i el president intervindrà en una de les sessions de l'Assemblea General de la xarxa de governs Under 2 Coalition, després que tots dos assistiran a la recepció de líders d'aquesta organització. Seguint amb l'agenda, el líder de l'Executiu català es reunirà dimarts amb el president del Consortium for Sustainable Urbanization, Lance Jay Brown, i amb el director del Wall Street Journal, Matt Murray, abans de veure's amb l'economista Jeffrey Sachs, entre altres acadèmics.

Promoció de productes catalans

Durant la jornada de dimarts, Aragonès i Jordà participaran en un esdeveniment de promoció de productes catalans organitzat per Prodeca, amb l'objectiu de reforçar la presència de productes agroalimentaris catalans al mercat nord-americà. Serà el dimecres quan el president es traslladi a Washington on també mantindrà diverses reunions en l'àmbit polític i econòmic "per reforçar la presència de Catalunya en el continent americà", com una trobada amb la companyia Oracle, que ha inaugurat recentment una seu a Barcelona.

El viatge d'Aragonès a Nova York coincideix amb la situació política convulsa en la qual es troba Catalunya. Durant aquesta setmana el govern de coalició format per Esquerra Republicana (ERC) i Junts s'han trobat en una cimera entre la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el president Aragonès amb l'objectiu de reconstruir les confiances entre els socis de Govern. A finals d'agost, Junts va tancar una auditoria sobre el pacte de legislatura i va reclamar a ERC una revisió dels punts que no s'han acomplert, entre els quals l'espai de direcció estratègica i la coordinació a Madrid. Aquestes han estat les reclamacions que la formació de Borràs ha portat a la trobada, mentre que, per la seva banda, els republicans han reclamat lleialtat als socis. Les dues parts apunten que la trobada d'aquest dimecres ha estat un primer pas i que caldrà continuar les converses.