El Senat es prepara per viure aquest dijous una sessió d’alt valor simbòlic i polític. En l’afany del PP de convertir la cambra alta en altaveu contra els plans de Pedro Sánchez amb l’amnistia, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà l’únic que defensarà el desplegament de la llei de l’oblit judicial en un auditori que estarà ple de dirigents autonòmics populars. El cap de l’executiu estarà sol en la defensa política, atès que no hi seran ni els tres barons del PSOE ni el lehendakari, Iñigo Urkullu, que consideren que la sessió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes és una trampa d’Alberto Núñez Feijóo. Això sí, quan acabi el seu al·legat, el president català tocarà el dos i s'absentarà per a la resta de la sessió.

A partir de les 11 del matí d’aquest dijous, Aragonès serà l’excepció al Senat i reivindicarà l’amnistia amb l’objectiu de combatre el monòleg del PP i de defensar-la com una solució política per al conflicte entre Catalunya i l’Estat. D’aquesta manera el president atribueix protagonisme a Esquerra Republicana de Catalunya en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, que estan capitalitzades per Junts per Catalunya en l’àmbit de l’independentisme.

Davant la plantada dels tres presidents socialistes i el lehendakari, la presència d’Aragonès al Senat, on el PP té majoria absoluta, s’ha convertit en munició a mans dels conservadors per atacar el PSOE i el PNB. "Sembla que aquest cop el president de la Generalitat de Catalunya respecta el Senat més que el Govern d'Espanya", va deixar anar aquest dimarts el senador del PP Antonio Silván. Ara bé, un cop han sabut que Aragonès fixarà posició i no es quedarà a escoltar els presidents del PP, a la cúpula de Génova li ha pujat la mosca al nas. Si bé el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, n’ha aplaudit aquest dimecres la “valentia” i “l’encert”, li ha retret la “supèrbia” pel fet d’anar-se’n tan bon punt acabi el seu discurs. “Els dictadors també parlen, el que no fan és escoltar”, ha dit González Pons en un símil desafortunat.

En qualsevol cas, la decisió d’Aragonès d’anar aquest dijous a Madrid ha trencat l’estratègia del PSOE i el PNB de deixar el PP sol al Senat arremetent contra l’amnistia. Tot i això, fonts de La Moncloa ho han rebut amb indiferència al·legant que Aragonès “pot fer el que consideri”. “Per nosaltres que faci el que vulgui”, expliquen fonts de l’entorn de Pedro Sánchez a ElNacional.cat. El govern espanyol tampoc no hi enviarà cap ministre i, en el terreny de l’argumentació, la portaveu socialista, la catalana Eva Granados, va acusar el PP d’”instrumentalitzar” el Senat convertint-lo en “una sala annexa de Génova”. Els tres presidents del PSOE que faran campana són Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), María Chivite (Navarra) i Adrián Barbón (Astúries). 

Mirant al nord, fonts parlamentàries del PNB es resisteixen a valorar la presència del president català i hi posen distància, per bé que Urkullu, que ha tornat avui d’un viatge oficial al Japó, va rebutjar anar al Senat en afirmar que el debat era una “proposta de precampanya política d’interès partidari del PP”. Pel que fa a les Illes Canàries, hi assistirà el vicepresident del govern regional, Manuel Domínguez (Coalició Canària).

Aragonès obrirà el debat

La sessió arrencarà a les 11 del matí i l’hauria d’obrir el govern espanyol, però com que no hi enviaran cap representant i en confirmar-se l’absència d’Urkullu, Pere Aragonès serà l'encarregat d'engegar la sessió, atès que l’ordre d’intervenció el marca l’any d’aprovació de l’Estatut d’Autonomia. El català va ser el segon en veure la llum a Espanya després del d’Euskadi. Tan bon punt acabi el seu discurs, Aragonès abandonarà el Senat per "temes d'agenda", segons ha confirmat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Després el seguiran la resta de presidents autonòmics que també han respost a la crida voluntària del Senat, que són, entre d’altres, l’andalús Juanma Moreno Bonilla, el gallec Alfonso Rueda i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Cadascú tindrà 10 minuts de marge per dir-hi la seva i no hi haurà debat entre ells. En acabar, Aragonès, que podrà parlar en català en virtut del reglament del Senat, ja ha anunciat que se n’anirà immediatament i no es quedarà a escoltar la comissió.

Segons l’ordre del dia, després dels presidents regionals serà el torn dels senadors per designació autonòmica que ho sol·licitin durant 5 minuts i, per acabar, prendran la paraula els portaveus dels grups parlamentaris, que tindran 10 minuts per fixar posició. En aquest punt hi participaran Josep Lluís Cleries per part de Junts, Sara Bailac en nom d’Esquerra Republicana de Catalunya, Juan Espadas, pel PSOE, i María Dolores Etxano, del PNB.

La Comissió General de les Comunitats Autònomes és l’única cimera específica de les Corts espanyoles que pot albergar un debat entre el govern central, els presidents autonòmics i els grups parlamentaris. En els últims anys pràcticament no ha tingut activitat i quan n’ha tingut s’ha fet servir per debatre qüestions relacionades amb el finançament autonòmic, per bé que els darrers presidents catalans han renunciat a acudir-hi. La comissió es va convocar per darrer cop l’abril del 2022, a fi i efecte d’abordar el pla de recuperació i transformació de l’economia espanyola. En aquella ocasió, per part del govern central, hi va intervenir la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.