El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat aquest dilluns el caràcter cívic i pacífic de l'independentisme, i ha rebutjat que es crei un relat "absolutament fals" que vinculi independentisme i terrorisme.

En declaracions a la Cadena Ser recollides per Europa Press, preguntat per la investigació sobre els CDR detinguts la setmana passada, ha demanat que es facin públiques les ordres de presó per poder valorar, ja que es coneixen només fragments que "ajuden a crear un relat de vinculació d'independentisme amb terrorisme que és absolutament fals".

Ha considerat estrany que en ells es pugui parlar d'establir comunicacions segures entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont quan "és públic i notori que fan reunions públiques sovint".

Aragonès ha subratllat que el moviment independentista ha estat a tota hora pacífic i ha rebutjat la violència, ha reclamat la presumpció d'innocència per als detinguts, ha dit que s'està en una fase molt indiciària de la investigació, i ha assenyalat que l'Audiència Nacional "ha tingut antecedents d'investigacions que després han quedat en res".

Sobre l'últim ple al Parlament, Aragonès ha admès que va estar "molt incòmode" perquè, segons el seu parer, Cs va aconseguir una imatge de crispació de l'hemicicle, que ha dit que s'ha d'evitar en un futur.

Preguntat per la resposta davant de la sentència de l'1-O, ha remarcat que serà moment d'enfortir i reforçar les institucions catalanes, ha advocat pel diàleg, i ha recordat que els independentistes "no desapareixeran" si la sentència és condemnatòria.

Aragonès ha assenyalat que la situació s'haurà d'abordar amb negociació i diàleg: "En els moments més complicats, més valor a l'apel·lació del diàleg."