El president Jordi Pujol ha participat aquest dilluns en l'acte d'homenatge a Pau Casals a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, a la Catalunya Nord. Ha estat el primer dels presidents a pujar a l'altar de l'abadia, des d'on ha fet una defensa aferrissada de la llengua i de la identitat dels catalans, arran de la gran frase que ha transcendit generacions del parlament de Pau Casals davant l'ONU: "I'm a Catalan". Pujol ha recordat que la mare de Pau Casals era de Puerto Rico i, per tant, "aquella manera d'entendre el país d'una manera molt tancada no forma part de la seva idea". El president Pujol ha defensat tant la llengua com la identitat catalanes, i ha lamentat que totes dues es trobin actualment amenaçades.

"Defensar la llengua és necessari i ho hem de veure com una prioritat, és la clau essencial de la nostra identitat i està en una situació crítica. Sense la llengua, una societat es desfà, i si la identitat es perd, la personalitat es dissoldria". Per acabar el seu discurs, el president Pujol ha expressat el seu "particular reconeixement" al president Puigdemont i ha demanat que els catalans estiguin oberts al món i, especialment, a "aquelles persones que arriben a Catalunya". 

Homenatge a Pau Casals

Els presidents Carles Puigdemont, Pere Aragonès, Quim Torra, José Montilla i Jordi Pujol han assistit aquest dilluns a un homenatge pels 50 anys de la mort del Pau Casals. És la primera vegada que Puigdemont assisteix presencialment a un acte públic a la Catalunya Nord des que a principis de juliol el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar la immunitat com a eurodiputat. El jutge del Suprem Pablo Llarena va decidir esperar el recurs de Puigdemont a la decisió de Luxemburg abans de cursar noves euroordres per intentar detenir-lo. Aquest dissabte, Puigdemont va confirmar en un comunicat la seva assistència presencial a l'homenatge al compositor Pau Casals amb motiu del 50 aniversari de la seva mort a l'exili, al costat de la resta d'expresidents i de Pere Aragonès. Puigdemont ha arribat cap a les 12:00 hores a l'abadia i no ha atès la premsa ni abans ni després de l'acte. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha participat en l'acte i ha aprofitat per reclamar "més que mai" l'amnistia i l'autodeterminació. Durant la seva intervenció a l'acte de l'UCE, a Sant Miquel de Cuixà, Aragonès ha qualificat de "fet excepcional" que els presidents s'hagin de reunir "fora dels límits de l'estat espanyol", a les "comarques del nord". "Això ens recorda que tenim un conflicte polític pendent de resoldre que no és per repressió sinó per la negativa de l'estat espanyol de permetre a Catalunya decidir lliurement el seu futur", ha dit Aragonès.