El president de la Generalitat ha evitat aquest dijous la salutació oficial amb el president del Senat, i els honors entre Pere Aragonès i Pedro Rollán s’han limitat a una tímida encaixada de mans als passadissos del Senat. El popular s’ha reunit en un saló amb tots els presidents autonòmics convidats a la cambra baixa aquest dijous per convertir el Senat en un aquelarre del PP contra l’amnistia, Catalunya i el govern espanyol; i s'ha fet fotografies amb ells. Però el president de la Generalitat ha esquivat aquest gest i ha evitat una imatge en la qual aparegués en igualtat de condicions amb tots els barons del PP.

🔴 Pere Aragonès defensa l'amnistia al Senat, DIRECTE | Última hora de la Comissió de Comunitats Autònomes

Aragonès, en canvi, s’ha reunit en una sala del Senat a les deu del matí amb el delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, i senadors d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, el PSC, i la diputada de Bildu al Congrés dels Diputats Mertxe Aizpurua. Un cop el rellotge ha marcat les onze del matí —hora d’inici de la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat—, Aragonès ha sortit ràpidament d’aquesta sala; i en el seu camí a l’hemicicle s’ha topat amb el president de la cambra, el popular Pedro Rollán, que és la quarta autoritat de l’estat espanyol. Tots dos han encaixat les mans, i el líder republicà ha reprès la seva marxa. 

Un cop ja ha pujat a la tarima, essent el primer a intervenir-hi, el president de la Generalitat ha reivindicat aquest dijous al Senat l’amnistia com a “punt de partida” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. “L'amnistia no és un punt i final, sinó el punt de partida que té un destí: que la ciutadania catalana voti en un referèndum sobre el seu futur polític”, ha afirmat el president català, en defensa del referèndum que, segons el seu punt de vista, s’ha de realitzar “de forma acordada i reconeguda” en la línia del que es va fer a Escòcia el 2014. Ho ha dit en la Comissió General de Comunitats Autònomes, convocada pel PP, un gest per desgastar el PSOE.

 

En la seva intervenció a la cambra alta —que ha durat uns deu minuts—, Aragonès s’ha fet fort en la defensa del desplegament de la llei de l’oblit judicial que el seu partit, Esquerra Republicana, i Junts per Catalunya negocien amb el PSOE de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Segons ha dit, l’amnistia és “un pas imprescindible” que ha de servir per “trobar solucions allà on altres hi han posat repressió, bloqueig i manca de diàleg”.

En aquest sentit, el discurs d’Aragonès ha posat en valor els mèrits que, a parer seu, ha portat la via de diàleg amb l’estat espanyol que han engegat els republicans en l’última legislatura espanyola, en al·lusió a l’alliberament dels presos polítics a través dels indults, la derogació de la sedició i la modificació de la malversació i el reconeixement de l’existència d’un conflicte polític.