"Nosaltres no treballem ni per un nou estatut ni per una reforma federal de l'Estat ni per més autogovern. Treballem per la independència de Catalunya". Així ho ha explicat, una vegada més, el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Si avui no som independents no és per una qüestió d'actitud de lideratges", ha reiterat.

"De la setmana passada hi ha una part positiva que és el reconeixement d'un problema", ha destacat Aragonès, de la visita del govern espanyol a Barcelona i de la trobada entre els dos executius dijous passat. "Vam posar sobre la taula la necessitat d'estructurar aquest diàleg que diem que hem de tenir" i ha afegit que "ara és l'hora de començar a posar-hi solucions".

El vicepresident no descarta una possible mediació de tercers: "Podria haver-hi alguna comissió de personalitats independents que acompanyés aquesta mediació". Tot i això, ha assegurat que "ni ho van acceptar ni ho van rebutjar. En van prendre nota" i ha matisat que "crec que seria molt prematur posar noms". Durant la trobada sembla que s'haurien emplaçat a una nova reunió al mes de gener "però no vam fixar una data". "El govern de l'Estat intenta que no hi hagi un tracte singular amb Catalunya tot i que saben que hi és", ha exposat. "Catalunya no és una comunitat autònoma normal. Catalunya és una nació".

"Nosaltres vam demanar una comissió bilateral i no hem obtingut resposta. La bilateral havia de servir pels temes de gestió del dia a dia i el diàleg per avançar en la situació catalana", ha exposat.

"S'ha associat a Catalunya una violència que no s'ha produït", ha constatat Aragonès sobre la querella que la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha presentat contra Quim Torra perquè dona empara, al seu parer, a les manifestacions del 21-D. Aragonès ha anunciat que "estudiarem els fets" i "prendrem mesures". "Una denúncia falsa és delicte", ha repetit. "Estan fent un molt mal favor a la cohesió social d'aquest país" i ha afegit que "intenten associar a Catalunya una violència que no s'ha produït. No en deixarem passar ni una".

Sobre els Pressupostos Generals de l'Estat, el vicepresident ha recordat que "hi ha mesures que s'han anunciat quatre vegades per Catalunya i que no s'han concretat". "Si els PGE són l'eina per garantir l'estabilitat del govern, aquest ha de respondre a dues qüestions: com resolem democràticament la situació a Catalunya i com es desjudicialitza el procés", ha remarcat i ha constatat que els "grups parlamentaris de Madrid faran la seva feina. Les decisions d'ERC les pren ERC". "Hem de ser capaços de combinar la gestió del dia a dia, que és fonamental, i treballar per la independència".

En relació als pressupostos catalans ha assegurat que "hem obert una negociació amb qui s'ha obert a negociar-los: els Comuns". "Esperem tornar-nos a reunir de nou d'aquí poc", ha constatat.