La decisió del president, Carles Puigdemont, de situar el conseller de Cultura, Santi Vila, com a nou responsable del Departament d'Empresa i Coneixement ha reforçat un dels dirigents de màxima confiança del cap de l'Executiu però també un dels perfils més heterodoxos del gabinet de JxSí.

Vila sí que forma part del nucli de màxima confiança del president al qual Baiget es queixava en les seves declaracions a El Punt Avui que no té accés tot el Govern. El president i el conseller de Cultura, tots dos del PDeCAT, mantenen aquesta bona relació des que l'un desenvolupava l'activitat política a l'Ajuntament de Girona i l'altre al de Figueres.

Puigdemont ha mantingut aquesta confiança malgrat les tempestes que han aixecat en diferents ocasions les declaracions de Vila i, alhora, el conseller ha deixat sempre clar el seu suport al president. Aquest mateix migdia, en un acte a Tribuna Barcelona, el titular de Cultura ha expressat de nou la "fidelitat" al cap de l'Executiu i el compromís amb el referèndum.

Reforçar Vila és per tant reforçar aquest cercle de confiança més proper i al mateix temps situar al Departament d'Empresa un perfil polític de tall liberal i de fàcil contacte amb els sectors empresarials de Catalunya.

El conseller, que aspira a convertir-se en candidat del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, ha expressat repetidament el rebuig al discurs més radical i al pes que ha aconseguit la CUP en l'actual context polític.

A partir de demà, Vila mantindrà alhora la responsabilitat d'Empresa i Coneixement i la de Cultura, fins que el president decideixi qui s'encarregarà d'aquest darrer departament.

Vila, nascut a Granollers fa 44 anys, va arribar al Govern, provinent de l’alcaldia de Figueres, l’any 2012 quan va assumir la conselleria de Territori i Sostenibilitat.