El raper Valtònyc, que avui ha obtingut l'aval del Tribunal de Gant per no ser extradit a Espanya, ha publicat aquest vespre una fotografia al País Basc simulant que havia esquivat els controls policials a la frontera espanyola. Valtònyc ha fet la broma coincidint amb el fet que avui és la diada dels innocents, però la imatge ha revolucionat la xarxa i s'ha mantingut la incògnita.

"A les 9:15 hores Bèlgica m'ha llevat les mesures cautelars i he pogut sortir del país. Després de 10 hores de cotxe creuant França, he entrat dins l'estat espanyol després de 4 anys de no poder fer-ho per visitar uns amics a Euskal Herria. Salutacions i fins a la propera, Guàrdia Civil", ha deixat anar.

Els tres magistrats del Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica, han estat contundents en la resolució, difosa avui, sobre el delicte d’amenaces pel qual el raper Valtònyc va ser condemnat a sis mesos de presó a l’estat espanyol. “En l’ordenament jurídic intern belga, la conducta esmentada no és punible”, i, per tant, no n'aprova l'extradició. L’Audiència Nacional va demanar l’extradició del mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, el maig del 2018 per la condemna de tres delictes: enaltiment del terrorisme (dos anys de presó), injúries a la Corona (un any) i amenaces (sis mesos). Els dos primers van ser descartats per la justícia belga, i ara es confirma la negativa per entregar-lo pel tercer.

El tribunal, en divuit planes, relata que des del tribunal de l’estat espanyol es va enviar a les autoritats belgues una segona ordre de detenció de Valtònyc per unes expressions en una cançó. Hi deia: "Jorge Campos mereix una bomba atòmica. Estic traient l'artilleria i tota la resta necessària. Volem que tots aquests senglars morin". Campos actualment és diputat per Vox al Parlament Balear.

S’hi detalla que la cançó esmentada va aparèixer en un CD i en un videoclip (que incloïa una foto de Jorge Campos) amb la cançó, que es va distribuir a través d'un canal de YouTube. També s’explica que en “la sentència de l'Audiència Nacional es demostra que Jorge Campos és president del Círculo Balear, un moviment anticatalà, i el seu president hauria patit atacs radicals de diversos grups independentistes de Mallorca, amb els quals Valtònyc hauria tingut connexions".

No obstant això, el tribunal belga raona que “el primer jutge va observar amb raó en aquest sentit que els esmentats actes d'amenaça oral no són punibles segons la legislació belga sense condició” i hi afegeix que “no apareix en els documents disponibles que la lletra de la cançó fos publicada”.