El president Enrique Peña Nieto ha emfatitzat aquest dijous que, en cas d'una decisió unilateral, "Mèxic no reconeixerà Catalunya com una nació independent", durant un missatge a mitjans juntament amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

"Lamentem la violència que en un moment es va presentar en un referèndum en (la comunitat espanyola de) Catalunya", ha dit el mandatari al Palau Nacional, seu de l'Executiu mexicà, després d'una reunió amb Trudeau.

"Mèxic s'ha pronunciat a favor d'una sola Espanya i en cas d'una decisió unilateral Mèxic no reconeixerà Catalunya com una nació independent. És la posició de Mèxic i l'hem fet una vegada i una altra i tinc l'oportunitat de compartir-la", ha declarat.

Solució pacífica

El canceller mexicà, Luis Videgaray, havia expressat la mateixa posició dimarts passat durant una compareixença davant el Senat. "Si malgrat el diàleg polític, el Govern Català declara unilateralment la independència, el Govern de Mèxic, en afecció al dret internacional, no reconeixerà a Catalunya com un Estat independent", va advertir el secretari de Relacions Exteriors.

El ministre també va lamentar els fets de violència registrats durant el referèndum de l'1 d'octubre passat. "La violència mai no ha de ser el camí per a la solució de les controvèrsies", va afirmar Videgaray, que va fer vots per la unitat d'Espanya.

Per això, es va pronunciar en favor d'una solució pacífica per la via de la legalitat, en la qual tots els involucrats superin les seves divisions amb ple respecte a la Constitució espanyola i a les institucions de l'Estat.