El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ja va advertir que l'única opció de l'aplicació mòbil que no s'activaria fins les 8 h d'aquest diumenge seria l'apartat 'Consulta de col·legis', i així ha estat. A través del mapa adherit a Google Maps, el Govern ha habilitat un sistema en temps real que permet veure el grau d'ocupació i totes les característiques més imprescindibles per comprovar la seguretat sanitària del vot quan decidim anar al centre que ens correspon.

El sistema és ben senzill: primer, hem de descarregar l'aplicació Eleccions 14F ("14F Eleccions Catalunya" pel sistema operatiu Android) i des d'allà anar a l'opció 'Consulta de col·legis' que trobarem a la part inferior de l'índex situat a l'esquerra. També s'ha habilitat el portal web Locals Parlament 2021. El sistema està en quatre idiomes: català, castellà, aranès i anglès.

Screenshot 2021 02 14 08 43 09 754 cat.gencat.mobi.eleccions202114F

Des d'allà, tenim quatre opcions per escollir el nostre centre. Amb la lupa, podem utilitzar un quadre de cerca per buscar escoles per circumscripció, municipi o nom. L'opció segona ens permet aplicar aquests filtres. Les ratlles horitzontals amb una petita estrella al costat, ens permet afegir com a preferits aquells centres que volem consultar més d'una vegada.

D'aquesta manera, ens estalviem haver d'escriure'l cada vegada que obrim l'aplicació i desar-ho com a preferits. I finalment, l'opció de geolocalització en temps real que hem de tenir activada prèviament al nostre dispositiu per poder consultar-ho.

Screenshot 2021 02 14 08 49 23 790 com.android.browser

Agafem un exemple: l'Escola Provençana de l'Hospitalet de Llobregat. A cadascun dels col·legis, es despleguen quatre característiques: el temps d'espera, la seguretat, el material i el responsable. El més important és que el semàfor de cada opció estigui de color verd. Això indica que és un moment segur per dirigir-se en aquell centre per emetre el nostre vot.

Normalment, si és baix el temps d'espera, significa que no se superen els 15 minuts i es recorda que si s'està fent cua al punt de les 20h, quan tanquen, encara serà admès el nostre vot. Pel que fa a la resta de característiques, l'aplicació assegura que "el local compleix amb les mesures sanitàries", també dels encarregats de supervisar-les.

provençana

Amb dades d'ahir, el conseller Solé va assegurar que ja s'havien descarregat aquesta aplicació més de 10.000 persones. El sistema ha estat liderat pel director de Processos Electorals, Ismael Peña-López.