L'associació d'escriptors PEN Internacional, que promou la literatura i la llibertat d'expressió, ha inclòs Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Valtònyc a la llista dels escriptors i periodistes represaliats el 2018 a conseqüència de les seves feines. 

En el cas de Sànchez i Cuixart, l'entitat considera que les "extenses" detencions prejudicials són una restricció "excessiva i desproporcionada" dels seus drets a la llibertat d'expressió i a la reunió pacífica. Per això en reclamen l'alliberament "immediat".

Pel que fa a Sànchez i Cuixart, el PEN recorda el temps que fa que són a la presó i els càrrecs que se'ls imputen al judici que se segueix contra ells al Tribunal Suprem. En el cas de Sànchez, recorda que va fer una vaga de fam com a protesta per la detenció i pel fet que el Tribunal Constitucional "rebutjava deliberadament" els seus recursos per evitar que el cas arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans.

En el cas de Valtònyc, sentenciat a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona i exaltació del terrorisme i exiliat a Bèlgica, l'entitat remet al seu informe del febrer d'aquest any en què condemnava la sentència de presó.

A més, l'entitat subratlla que ha expressat "preocupacions profundes" entorn de les "restriccions" del dret a la llibertat d'expressió i opinió a Catalunya durant i després del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017. 

Aquesta no és la primera mostra de suport del PEN internacional a l'independentisme, fa mesos ja va anunciar el seu suport "moral i institucional" als Jordis, fet que va provocar que Mario Vargas Llosa abandonés la institució.

La llista de Pen Internacional del 2018 recull 205 casos arreu del món de periodistes, escriptors o artistes represaliats o assassinats a causa de la seva feina.