El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat avui que el "salvatge assassinat" del periodista saudita Jamal Khashoggi en el consolat del seu país a Istanbul va ser "planificat", va prometre que Ankara arribarà al fons del succeït i va proposar que es jutgin a Turquia a tots els implicats.

"L'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi va ser premeditat", va declarar Erdogan en un discurs en el Parlament a Ankara. "Aquesta clar que aquesta operació no va passar per casualitat, sinó que va ser fruit d'una planificació. Tenim forts indicis en aquest sentit", va subratllar.

El mandatari va assenyalar que la investigació de les autoritats turques continua i va demanar que els 18 ciutadans detinguts a l'Aràbia Saudita en relació amb l'assassinat siguin jutjats a Turquia. "Faig una crida al rei Salmán perquè aquestes persones siguin jutjades a Istanbul", va afirmar Erdogan. "L'assassinat va poder haver ocorregut en el consolat, oficialment territori saudita, però és al nostre país. No pot ser ocultat per la immunitat diplomàtica", va declarar.

El mandatari va descriure detalls de la investigació turca que fins ara havien aparegut en la premsa com filtracions anònimes, posant l'accent en què va ser un acte premeditat. Erdogan va confirmar que Khashoggi no va abandonar el consolat i que la investigació policial s'estén a un bosc al nord-oest de la ciutat i al municipi de Yalova, en una província limítrofa a Istanbul.

"Salvatge assassinat"

"La informació i evidències que tenim indiquen que Jamal Khashoggi va ser víctima d'un salvatge assassinat. Ocultar semblant atrocitat faria malbé la consciència de tota la humanitat", va declarar el president turc. I va afegir: "Esperem la mateixa sensibilitat de tots els implicats, especialment de l'administració de l'Aràbia Saudita."

El líder turc també va criticar la lentitud de la investigació de l'assassinat a causa de la tardança dels permisos de Riad que les autoritats turques necessiten per poder accedir a les dependències del consolat, sota immunitat diplomàtica.

Encara que el president turc va dir que no dubtava del rei saudita Salman bin Abdelaziz, va proposar: "Una investigació tan crítica ha de realitzar-la una delegació que sigui justa i veritablement imparcial, i que no tingui el mínim vincle amb el succeït". A més, va demanar a les autoritats saudites que revelin on és el cadàver del periodista i va exigir saber qui va donar les ordres del crim.

"Per què es reuneixen 15 persones [saudites] a Istanbul el dia del crim, de qui reben ordres aquestes persones, per què no es permet registrar el consolat immediatament, sinó dies després, per què es fan declaracions insostenibles sobre l'assassinat, per què no hi ha un cadàver fins ara", va preguntar Erdogan. "Tots, des de qui va ordenar l'assassinat fins a l'executor, han de respondre per tranquil·litzar la consciència de la humanitat", va afegir.

El president turc va apel·lar al rei saudita per demanar que es reveli a l'identitat del supòsit "col·laborador local" que va ajudar, segons la versió de Riad, a les autoritats consulars a desfer-se del cadàver de Khashoggi. "Si és cert el que diuen que van lliurar el cos a un col·laborador local, qui és aquest col·laborador? Estàs obligat a revelar la seva identitat", va dir Erdogan.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat