El govern espanyol fa pinya files amb una mateixa resposta a la vaga de fam iniciada pels presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Turull: “Tindran un judici just”. Així ho ha reiterat aquest dissabte el president Pedro Sánchez des de Buenos Aires, en acabar la reunió anual del G-20. “És important subratllar que tindran un judici just, gràcies que vivim en un Estat democràtic, social i de dret”, ha justificat.

Des de la capital argentina, el mandatari espanyol ha assegurat que “no comparteix les mesures” adoptades pels presos, però ha defensat que el poder judicial, a l’Estat espanyol, “és independent”. Els ha acusat de partir de raons de les quals parteixen “no són certes”. De la mateixa manera, ha negat que aquesta acció de denúncia tingui cap efecte sobre la seva acció de govern: “Amb un monosíl·lab: no”.

Sánchez també s’ha referit a la reunió prevista pel 21 de desembre a Barcelona amb el president Quim Torra, a qui ha instat a acceptar l’oferta de trobada. “És evident que existeixen diferències entre el president de la Generalitat i el president del govern d’Espanya, però el que no podem perdre són les formes”, ha reclamat.

Sobre la possible irrupció de Vox al Parlament andalús, el president espanyol ha assegurat que el que li preocupa és que dos partits, en referència al PP i Ciutadans, “s’hagin vist arrossegats per un discurs cada cop més extremista i excloent”.