Aquest dimecres el rei Felip VI ha donat el tret de sortida a la nova legislatura des del Congrés dels diputats. Després de la investidura de Pedro Sánchez el passat 16 de novembre gràcies a l'acord amb les formacions independentistes, aquest dimecres ​​​​el Rei ha marcat l'inici oficial de sortida de la XV legislatura espanyola i ho ha fet sense presència de partits independentistes. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu i BNG han plantat el rei espanyol en un acte merament solemne. Després del discurs i ja en un moment de més distensió, Pedro Sánchez ha comès un error de protocol davant Felip mentre parlaven entre somriures. L'error de Sánchez ha estat recol·locar-se els pantalons, que li queien lleugerament, sota la mirada del monarca espanyol.

Sánchez no ha tingut en compte els estrictes protocols que regeixen les trobades amb les màximes autoritats monàrquiques, que marquen que els gestos com col·locar-se bé els pantalons o altres moviments de poca educació no són adequats en presència del monarca. Tot i aquestes estrictes normes de conducte, el recentment investit president del govern espanyol no ha tingut miraments per apujar-se els pantalons.

El discurs de Felip VI per inaugurar la legislatura

Felip Vi ha donat la benvinguda a la legislatura, la segona de Pedro Sánchez, amb un discurs on ha apel·lat al recentment investit president del govern espanyol a "garantir la unitat d'Espanya". "L'obligació de totes les institucions és llegar als espanyols més joves una Espanya sòlida i unida, sense divisions ni enfrontaments", ha assenyalat el monarca. És la frase en la qual, de forma velada, Felip VI s'ha pronunciat sobre el tema central de l'actual política espanyola. El rei també ha fet una lloança a la Constitució; el seu discurs ha pivotat al voltant de la defensa a la carta magna espanyola. Ha defensat, també, la "convivència democràtica" entre els ciutadans.

Davant de bona part dels senadors i diputats i al costat de la reina Letícia i la princesa Elionor, el monarca ha defensat Espanya com a nació i com a “realitat compartida”, i ha reivindicat que la defensa de la Carta Magna no suposa “mirar enrere amb nostàlgia”, sinó que és una "orgullosa i conscient reafirmació de les nostres millors capacitats". Per tot això, després de felicitar Pedro Sánchez per haver aconseguit els suports per ser president del govern espanyol, ha recordat el "profund significat" que, al seu entendre, va implicar l'acord que va desembocar en la Constitució de 1978, de la qual ha demanat "honorar el seu esperit, respectar-la i complir-la".