El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha volgut envoltar-se de tota la vella guàrdia del seu partit per arrencar la precampanya per a les eleccions del proper 26 de juny. Una setmana després de ser proclamat candidat, ha reunit a Madrid els seus antecessors al capdavant del PSOE i els seus barons territorials. Entre els més aplaudits, es trobaven els altres sis presidents autonòmics del PSOE, els exsecretaris generals del partit Alfredo Pérez Rubalcaba i Joaquín Almunia i l'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

El missatge era clar: unitat de cara al 26-J i la convocatòria ha acabat sent la més important des que es va fixar la data de les noves eleccions. Tots i cada un d'ells han tingut una rebuda multitudinària per part dels 1.600 militants que atapeïen el pavelló de l'ONCE i unes altres 200 persones que han seguit l'acte des de l'exterior.

Primer, han arribat els presidents d'Aragó, Javier Lambán; Astúries, Javier Fernández; el País Valencià, Ximo Puig; Extremadura, Guillermo Fernández Vara; Andalusia, Susana Díaz, i Balears, Francina Armengol, i posteriorment, els exsecretaris generals. També han acudit a l'acte candidats al Congrés i al Senat com l'exdiputat basc Eduardo Madina o altres dirigents de l'Executiva federal i membres del 'govern del canvi' designat per Sánchez, com l'exministre Josep Borrell. Tampoc se l'han volgut perdre les exministres Trinidad Jiménez, Cristina Narbona i Matilde Fernández.

Només han faltat l'expresident del Govern espanyol Felipe González que es troba de viatge i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que segueix de prop la situació de l'incendi de Seseña (Toledo).

Ganes de canvi i pinça entre partits

I mentre caminaven tots junts cap al pavelló, han volgut adreçar-se als militants a través de Periscope. El primer a arribar ha estat Almunia, que ha assegurat que té "moltíssimes ganes de canvi" després d'aquests quatre anys de govern popular. L'excomissari europeu ha recalcat que els espanyols han conegut ja "dues fases" de governs del PP, primer amb José María Aznar i després amb Mariano Rajoy, i han pogut comprovar "com governa" aquest partit: "destrossen l'Estat del Benestar, deterioren la qualitat de les institucions, fan que Espanya no sigui rellevant ni a Europa ni al món 'exterior'", ha assegurat.

Rubalcaba s'ha unit a la petició de suport per als socialistes en avisar que en aquesta precampanya ja s'ha vist l'objectiu d'Unidos Podemos: fer una "pinça" amb el PP per "acabar" amb el PSOE. En aquest sentit, "ja ha aparegut Julio Anguita i allà darrere hi ha també el seu col·lega Aznar", ha apuntat, al·ludint a les reaparicions en els mitjans d'ambdós exdirigents durant la passada setmana.

Unió d'expresidents 

El més aplaudit ha estat l'expresident Zapatero, que ha estat presentat amb el record d'algunes de les mesures socials aplicades durant les seves dues legislatures. Mentre arribava al pavelló, ell ha defensat que fan falta "nous drets" i ha recalcat que aquest és el PSOE que "cohesiona democràticament" Espanya per dir "sí" al canvi amb "la força de la convicció i la humilitat" perquè el pròxim 26-J guanyi el PSOE.

Per la seva part, l'expresident González ha estat present a través d'un missatge gravat, des d'on ha defensat que el PSOE ha de "guanyar per canviar" el govern del país. Per això, ha avisat que el 26-J no és "una segona volta ni una repetició" de les eleccions, sinó "una gran oportunitat" perquè el PSOE s'adreci als espanyols per parlar dels seus problemes i de la necessitat d'un canvi.

"No podem seguir en aquesta situació quatre anys més de governs de Rajoy, jo crec que és una tortura immerescuda per als ciutadans espanyols", ha remarcat l'expresident, que ha defensat que els socialistes han d'explicar quines polítiques necessita Espanya i quin paper vol tenir el Govern a Europa "per canviar les polítiques en matèria econòmica, social i en política de refugiats". D'aquesta forma, ha cridat el PSOE a "recompondre" el projecte de país, impulsar reformes per regenerar la vida política i democràtica, transformar la realitat institucional i enfrontar-se als "desafiaments territorials". 

Maquinària electoral en marxa

Amb aquest acte, el PSOE ha donat el tret de sortida a la precampanya, una setmana després d'aprovar les seves llistes. Abans que comencés el míting, els candidats s'han reunit a porta tancada per preparar els missatges i l'estratègia per a les properes setmanes.

A més, també hi ha hagut dues trobades més entre els secretaris d'Organització regionals i els líders provincials, d'una banda, i els alcaldes, portaveus municipals i diputats autonòmics, per una altra. D'aquesta manera, el PSOE ha assegurat que la màquina electoral ja està en marxa.