El govern espanyol “estudiarà amb profunditat” la proposta de reformar el delicte de malversació. Així s’ha pronunciat aquest dilluns el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que no ha tancat la porta a incloure la reforma d’aquest delicte a les esmenes sobre la proposició de llei per a derogar la sedició i canviar-la per ‘desordres públics agreujats’. Després que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, demanés una reforma també per a aquest delicte i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, confirmés que ERC presentaria aquesta esmena al Congrés, Bolaños s’ha limitat a dir que “veurem què proposen els grups”.

Preguntat sobre aquesta qüestió en una entrevista a la cadena SER, Bolaños no s’ha volgut mullar gaire i ha dit que “a través d’un anunci en una entrevista no tinc prou informació, jo necessito els papers”. De totes maneres, el ministre de la Presidència ha reiterat que la voluntat de l’executiu presidit per Pedro Sánchez és el de “construir convivència a Catalunya i Espanya”, i que per això estarà pendent de “quines propostes es fan” al Congrés dels Diputats.

Bolaños també ha assegurat en aquesta entrevista que el PSOE en cap cas ha negociat amb Esquerra Republicana la reforma del delicte de sedició. És a dir, que ha anat més enllà de la idea que la sedició hagi servit per seduir els republicans de cara a l’aprovació dels pressupostos espanyols. Ho ha assegurat quan se li ha preguntat sobre la defensa que fa el PP d’haver deixat de negociar amb els socialistes la reforma del Consell General del Poder Judicial: que el PSOE deia unes coses en privat i unes altres en públic pel que fa a la reforma d’aquest delicte.

El ministre de la Presidència ha afirmat que la presentació de la proposta de llei per derogar el delicte i presentar-ne un altre no s’ha fet per una negociació amb ERC, sinó per convenciment de la Moncloa. Ha afegit que, a parer seu, la sentència del Tribunal Suprem en el judici al Procés no mereix cap “crítica”. Perquè els jutges, segons ell, van aplicar les lleis tal i com estan redactades. Però sí que ha dit que les penes van ser “desproporcionades”, per culpa de les mateixes lleis. “Hi ha hagut magistrats que en privat ens han dit que les penes pel delicte de sedició eren desproporcionades”, ha explicat Bolaños.

El president Aragonès ha assegurat també aquest dilluns que ara "toca negociar i continuar batallant perquè les coses no cauen del cel i hem lluitat molt per la sedició, ara toca lluitar per la utilització perversa de la malversació". Amb aquestes paraules el dirigent d'ERC ha volgut explicar que l'objectiu és reformar el delicte de malversació, pel qual estan imputats alguns dirigents independentistes: "Hem eliminat la sedició i ara cal reformar la malversació, allò que no era delicte el 9-N i ells consideren que sí que ho era l'1-O, ha de deixar de ser delicte".