Des de dijous passat, quan Francina Armengol va ser proclamada presidenta del Congrés amb el suport de Junts per Catalunya, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rep per totes bandes. La dreta i l'extrema dreta espanyola rabien perquè els socialistes s'han entès amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, tot i que des de Junts per Catalunya han insistit a subratllar que l'acord només s'aplica a la constitució de la Mesa, que no és aplicable a una investidura. Algun diari com El País ja fa les seves travesses sobre què haurà d'assumir Pedro Sánchez si vol optar al vot dels independentistes catalans: "Sánchez assumeix que ha de buscar un alleujament penal al procés". En una entrevista amb l'ACN, Míriam Nogueras fixava aquest dissabte el referèndum entre les condicions per a la investidura i defensa que l'amnistia inclogui el cas Borràs.

El País
El País

"Junts exigeix ampliar l'amnistia a condemnats per delictes de corrupció aliens al procés", titula l'ABC. El diari també es refereix a l'entrevista de Míriam Nogueras on, sobre la llei d'amnistia, assenyalava que ha de donar cobertura a "tota la lawfare que fa referència al que entenem per procés, a totes les persones afectades per la injustícia espanyola". I deixava clar que "òbviament" la presidenta del partit, Laura Borràs, també n'ha de formar part, perquè "és víctima de la lawfare". El rotatiu ha anat a Lahaina, zona zero dels incendis de Hawaii on els veïns afectats pel foc denuncien mala gestió i prevenció.

ABC
ABC

"Feijóo busca estrategs de primer nivell per combatre Sánchez". El Mundo assegura que el líder del PP vol fitxar diversos assessors de màxim nivell per optimitzar la seva proposta política. Aquest divendres, el vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, defensava que el PP es presenti a la investidura per "complir amb el mandat de les urnes" dels seus votants. La imatge és pels incendis que assolen Tenerife des de dimarts passat, que continua descontrolat i ja ha afectat un total de 6.791 hectàrees i ha obligat a evacuar 26.000 persones de diverses poblacions del nord de l'illa. És especialment en aquest flanc on el foc avança imparable, amb un comportament que el converteix en un incendi de sisena generació, un tipus de foc molt intens i agressiu, que pràcticament té vida pròpia i que és impossible d'apagar sense unes condicions meteorològiques favorables.

El Mundo
El Mundo

La Razón destaca que la Guàrdia Civil busca les causes del foc de Tenerife, que es va originar en diversos focus i sota unes "circumstàncies inusuals". Els baixos nivells d'humitat, les altes temperatures i els vents creuats han dificultat les tasques d'extinció, segons ha explicat a Efe la directora tècnica d'extinció, Montserrat Román. Els vents provinents de l'est són especialment problemàtics, perquè generen a l'incendi "una dinàmica pròpia i turbulències que impedeixen per la seva perillositat la intervenció dels medis terrestres i aeris", ha relatat la directora tècnica. En clau política, el diari explica que Pedro Sánchez treballa per anar a una investidura aviat.

La Razón
La Razón

La Vanguardia ha entrevistat la flamant presidenta de la Mesa del Congrés, la socialista Francina Armengol, la qual ha afirmat que "aquesta serà la legislatura de l'Espanya plural, l'Espanya real". Aquestes paraules van en la mateixa línia de les que va pronunciar en el seu primer discurs dijous passat com a presidenta. Armengol va centrar el discurs a reivindicar la "pluralitat i diversitat" d'Espanya i va insistir a fer valdre "el compromís en la riquesa lingüística" que suposen totes les llengües. En aquest sentit, Armengol va fer una crida als diputats electes per tal que "abandonin les pors i assumeixin que això és l'Espanya real". El diari també lamenta el violent foc que crema a Tenerife i informa que ja ha obligat a evacuar 12.300 persones.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico canvia de color i perd el seu vermell característic per tenyir-se de color blau marí. "Els límits del planeta per alimentar-nos"; aquest és el titular del reportatge que narra com la crisi climàtica sacseja l'agricultura, mentre aquesta busca solucions sostenibles per alimentar un món cada vegada més poblat. La capçalera la protagonitza la mundialment famosa Taylor Swift, de la qual assegura que "influeix en la política i s'estudia com a model de negoci". 

El Periódico
El Periódico

El Punt Avui recull l'historial "d'avisos i expulsions" per part d'antics presidents de la Mesa del Congrés contra diputats que feien servir el català a la Cambra. El diari català també es fixa en la García Márquez de Barcelona, la biblioteca pública que podria convertir-se en la millor del món. La Gabriel García Márquez és la tercera biblioteca més gran de Barcelona, amb una superfície de 3.000 metres quadrats repartits entre sis plantes, i l'any 2022 ja va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2022 per l'increïble disseny de l'edifici fet pels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l'estudi Suma Arquitectura. Ara, l'espai opta al Premi Millor Biblioteca Pública del 2023, un guardó internacional que reconeix la feina i ambició d'aquests espais que promocionen la lectura, la literatura, l'esperit crític i el pensament, i que s'entregarà el proper dilluns 21 d'agost durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques.

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, el diari Ara ha patit una invasió del que semblen paneroles: "Plagues, un problema en augment". A més, entrevista la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la qual adverteix el PSOE i li diu que ha de "canviar la manera de negociar si vol la investidura". La dirigent d'ERC demana que hi hagi "coordinació" entre el seu partit i Junts davant de la negociació amb el PSOE per a la investidura del proper president del govern espanyol. Rovira planteja que "si cadascú negocia per la seva banda, el PSOE és qui té tota la informació i la posició de cada actor i per tant són ells els que acaben decidint".

Ara
Ara