Set anys després, el Congrés dels Diputats viurà aquesta setmana el debat de l'estat de la nació, tres jornades per parlar sobre política general on el president espanyol, Pedro Sánchez, haurà de fer balanç de la seva gestió i anunciar mesures per assegurar el futur de la legislatura. Serà el primer debat d'aquestes característiques que Sánchez farà com a president, ja que l'últim es va fer en època del popular Mariano Rajoy. Després de tres dies de debat i votacions on també s'abordaran altres qüestions com la renovació del TC, l'agenda del president espanyol seguirà amb una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després que ambdós executius s'hagin compromès a reiniciar el diàleg per resoldre el conflicte polític, sota la mirada escèptica i crítica de Junts per Catalunya.

La prova d'estrés de Sánchez serà aquest dimarts al migdia. El Ple comença a les 12 hores amb una intervenció sense temps limitat per part del cap de l'Executiu, que anunciarà mesures "molt ambicioses" que aniran principalment dirigides a les classes mitjanes i treballadores, segons fonts del govern espanyol. Algunes d'aquestes mesures tindran caràcter estructural i altres conjunturals, i -contràriament al que ha passat amb l'increment del pressupost de Defensa- buscaran acontentar Unides Podem i els aliats parlamentaris. La intervenció del president espanyol, segons la Moncloa, "enfortirà el govern de coalició" i permetrà fer balanç i apuntar a la transformació del país. 

L'executiu espanyol espera que el debat permeti iniciar una remuntada després de les últimes derrotes electorals a nivell autonòmic a llocs com Andalusia, i després que les enquestes comencin a deixar entreveure una crescuda del PP d'Alberto Núñez Feijóo. Per contrarestar la mobilització de la dreta, Sánchez anunciarà mesures socials com ampliar drets i protegir els sectors de la societat que estan patint més les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. Precisament en aquest Ple s'haurà d'aprovar també un nou decret anticrisi.

Relacions amb ERC

El debat també ha de servir per calibrar les relacions del president espanyol amb els partits que li han donat suport al Congrés. Sánchez vol reeditar les aliances per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2023. El Catalangate i la manca d'execució de les inversions han deteriorat les relacions amb ERC, però la trobada entre Sánchez i Aragonès d'aquest divendres i una eventual convocatòria de la taula de diàleg abans d'agost poden aplanar aquest flanc. De fet, aquest dilluns mateix el president de la Generalitat Pere Aragonès ha expressat el seu desig que la reunió amb Sánchez sigui "un punt d'inflexió" per avançar decididament en el procés de negociació. 

Aragonès també ha assegurat que anirà a la reunió a la Moncloa amb l'objectiu clar de defensar el dret a l'autodeterminació i l'amnistia per acabar amb la repressió. Unes peticions que xoquen una vegada més amb l'altra banda, i és que aquest cap de setmana mateix el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va assegurar que un referèndum no és la solució, perquè contribuiria a separar i dividir la societat catalana i espanyola. Malgrat les declaracions de Bolaños, Aragonès insisteix a pactar "les regles" d'un referèndum d'autodeterminació per tal d'acordar els "termes de la consulta".