Potser han estat els nervis de ser el país encarregat d'acollir la cimera de l'OTAN 2022 però sempre que hi hagi una càmera rondant per la sala hi ha un alt risc d'enxampar totes les pífies. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat l'encarregat de protagonitzar la primera pífia de la jornada: en el seu discurs inaugural de la primera sessió de la cimera de l'OTAN Sánchez ha parlat amb la bandera espanyola al revés.

pedro sanchez cimera otan madrid 2022 efe bandera revés

Un parell d'hores després, l'OTAN ha demanat disculpes formals al govern espanyol per haver posat per "error" al revés l'escut a una de les banderes espanyoles. El govern espanyol ha acceptat ja les disculpes tot recordant que és l'OTAN qui s'encarrega de l'organització i del protocol de la cimera. L'OTAN ha assegurat a través de Twitter que l'error s'ha corregit "immediatament", i ha demanat "sincerament disculpes" al govern espanyol, a qui "agraeix l'acollida excepcional de la cimera".

La cimera de l'OTAN ha arrencat aquest dimecres al matí a Madrid per abordar el futur de la guerra a Ucraïna, l'ampliació de l'aliança i el reforç de l'organització davant la Rússia de Vladímir Putin, un règim que veuen com "l'amenaça més directa a la seva seguretat" des de la Guerra Freda. A l'inici de la reunió entre els caps d'estat i de govern dels 30 països membres de l'OTAN intervé el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per videoconferència per demanar més suport en la seva lluita contra la invasió russa ara que el conflicte s'allarga entrant en el cinquè mes d'enfrontaments. A més, s'espera que els líders donin llum verda a l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN després que Turquia aixequés in extremis el seu vet dimarts.

Pedro Sánchez amenaça Putin: "No guanyaràs"

Sánchez ha assegurat en l'arrencada de la cimera de l'OTAN, que se celebra aquest dimecres i dijous a Madrid, que en la cita els aliats envien un missatge "molt fort i molt clar", que és que el president de Rússia, Vladímir Putin, no guanyarà la guerra d'Ucraïna i que el país que ha envaït "prevaldrà". "Putin, no guanyaràs", ha assenyalat Sánchez durant la seva intervenció en el Fòrum OTAN, celebrat en el marc de la cimera en col·laboració amb l'Aliança Atlàntica, el Reial Institut Elcano, la German Marshall Fund, el Munich Security Conference i l'Atlantic Council. El president espanyol ha insistit que la cimera té lloc en un "punt d'inflexió històric", en un context "molt difícil", però ha celebrat que Madrid "serà recordada" per l'ampliació de l'Aliança Atlàntica, després que Turquia ha aixecat el veto a l'adhesió de Suècia i Finlàndia. "És una notícia excel·lent", ha assenyalat, abans d'estendre l'enhorabona a totes les parts implicades en la negociació que ha desbloquejat l'entrada a l'Aliança de "dues democràcies europees" que la "reforçaran".

Sánchez ha repassat algunes de les decisions que sortiran de la cimera de l'OTAN i ha ressaltat el suport dels socis al nou concepte estratègic, que serà el 'full de ruta' de l'Aliança per a la pròxima dècada, "un futur tumultuós". A més a més, ha fet al·lusió al reforç del flanc est, la necessitat de resposta que plantegen "nous competidors", les amenaces híbrides i la crisi climàtica. En aquesta línia, ha fet un esment especial a la necessitat de finançament de la missió futura de l'OTAN, una qüestió que també s'abordarà durant la cita a Madrid. "Els nostres objectius són la pau i la seguretat i una Aliança que les proporcioni", ha resumit el president.