Després del sopar d'aquest dimarts, organitzat per Felip VI al Palau Reial, aquest dimecres comença la cimera de l'OTAN a Madrid, que durarà fins aquest dijous. Sobre la taula hi ha la guerra de Rússia a Ucraïna i també com s'haurà de tractar a la Xina durant els pròxims 10 anys. Però, els països bàltics, que reclamen la presència de l'Aliança permanent, també seran protagonistes. Suècia i Finlàndia, a punt d'entrar a l'OTAN, també tindran un paper important, després que Turquia hagi decidit aixecar el veto.  En aquest context, tret de sortida de la cimera de l'Aliança a la capital espanyola i només a arribar a la porta d'IFEMA, on es duu a terme la trobada, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dimecres que la cimera aliada de Madrid serà “històrica i transformadora” davant de “la crisi de seguretat més greu” que afronta des de la Segona Guerra Mundial. "Serà una cimera històrica i transformadora per a la nostra Aliança, enmig de la crisi més greu de seguretat des de la Segona Guerra Mundial", ha destacat en arribar a la Fira de Madrid.

Què passarà aquest dimecres a la cimera de l'OTAN?

Aquest dimecres comença oficialment la cimera de l'OTAN, on s'aprovarà el nou concepte estratègic que marcarà les accions de l'Aliança durant els pròxims deu anys i amb l'adhesió de Suècia i Finlàndia cada cop més a prop després que aquest dimarts Turquia hagi aixecat el veto. A primera hora d'aquest matí ja estava prevista l'arribada dels caps d'Estat i de Govern dels països aliats, als quals saludarà individualment el secretari general de l'Aliança Atlàntica abans de col·locar-se per a la foto oficial.

Després d'aquesta primera presa de contacte, es preveu un dia intens i amb dues reunions importants. La primera reunió del Consell de l'Atlàntic Nord, on hi participaran els caps d'Estat i de Govern, tindrà lloc a les 10.30 hores i s'obrirà amb unes paraules del cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i de Stoltenberg, que posteriorment compareixerà en roda de premsa.

Ja a la tarda hi haurà una taula rodona de dones ministres de Relacions Exteriors i Defensa dels països aliats que inaugurarà la representant especial del Secretari General per a la Dona, la Pau i la Seguretat i en què intervindrà la titular de Defensa espanyola, Margarita Robles. Els caps d'Estat i de Govern aliats visitaran l'exhibició tecnològica de l'OTAN abans de participar en la segona reunió del dia del Consell de l'Atlàntic Nord, que culminarà amb una compareixença nova davant els mitjans del secretari general.

Rússia es mira amb atenció la cimera de l'OTAN

Una cimera important que, està clar, no passa desapercebuda a Rússia. El Kremlin ha afirmat que l'OTAN demostra que busca la confrontació i revela la seva essència agressiva en apropar les seves estructures militars a les fronteres de Rússia, i per això el país planeja enfortir el seu flanc occidental. "L'OTAN és un bloc força agressiu, un bloc creat per a la confrontació, que continua demostrant la seva essència en complir la seva tasca per defecte d'acostar la seva infraestructura a les nostres fronteres", ha subratllat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a la roda de premsa diària.

Peskov ha contestat així una pregunta sobre les declaracions del secretari general d'OTAN, Jens Stoltenberg, sobre l'increment de les forces d'alta disponibilitat de l'Aliança a "més de 300.000" efectius. Ha afegit que l'acostament de les estructures militars a les fronteres de Rússia és un procés que ja dura més de dos decennis i no ha cessat. "Us recordo que el nostre Ministeri de Defensa elabora plans per enfortir les fronteres occidentals a la llum dels nous perills que es generen amb aquestes accions de l'Aliança", ha dit el portaveu aquest dimarts.

 

Imatge principal: El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, intervé en arribar a la primera jornada de la cimera de l'OTAN / Foto: Efe