El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha tret profit de la sortida de Junts per Catalunya del Govern. En una roda de premsa des de Praga, ha volgut lamentar el resultat de la pregunta a la militància de Junts, que aposta per sortir de l’executiu. “En un context de guerra a Europa, d’inflació i d’una crisi energètica, el valor de l’estabilitat és fonamental”, ha afirmat; a més d’afirmar que ell aposta per “l’estabilitat” i que des de la Moncloa “sempre hem estès la mà perquè existeixi diàleg a Catalunya”. No només això, sinó que, a més, ha insinuat ja cap a quina direcció ha de mirar Esquerra Republicana: el PSC.

 

🔴 Consulta Junts, última hora dels resultats i la crisi de Govern

Sánchez ha defensat que el primer secretari dels socialistes catalans “sempre ha estès la mà” al Parlament de Catalunya per arribar a acords i, per tant, ha deixat clar que hauria de ser la prioritat del partit d’Oriol Junqueras i Pere Aragonès per conservar aquesta estabilitat que segons Sánchez és tan important; ara ja absent. “El PSC sempre ha apostat per allargar la mà per l’interès de Catalunya i per resoldre problemes relacionats amb la crisi econòmica, els preus de l’energia i la inflació”. Tot i les preguntes dels periodistes que han preguntat al president espanyol, Sánchez s’ha limitat a insistir que “el valor de l’estabilitat és important a totes les institucions i tots els governs perquè cal protegir les classes treballadores i mitjanes; la nostra aposta és inequívoca i pel diàleg, i allà és on estarà el socialisme català”.

Les declaracions de Pedro Sánchez han arribat pocs minuts que la militància de Junts per Catalunya decidís que ja no volia continuar al Govern que presideix Pere Aragonès. Després de dos dies de votacions, el 55,73% dels militants juntaires han contestat negativament a la pregunta de “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat?”. Només el 42,39% dels militants ha vist amb bons ulls mantenir-se a Palau. El cas és que la participació en aquesta consulta ha estat molt alta. Hi ha participat el 79,18% dels 6.465 afiliats que té el partit. La votació ha acabat aquest mateix divendres a les cinc en punt de la tarda, i el resultat s’ha fet públic escassos minuts després. L’executiva del partit s’ha reunit després de fer públics els resultats, els està avaluant i acordarà quina ha de ser la resposta abans de comparèixer davant la premsa.

Es tracta d’una pregunta -amb un resultat- que no impactarà només al Govern de Catalunya, sinó al propi partit. Es tracta d’una formació que en els darrers dies no ha amagat gens la seva divisió interna. La presidenta del partit, Laura Borràs, i tots els seus afins han apostat per sortir de l’executiu; mentre que el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha decidit mantenir-se al marge en tot moment i no donar la seva opinió. De totes maneres, els dirigents que són afins a l'exconseller de la Presidència sí que havien donat la seva opinió, que era favorable a mantenir-se dins l’executiu.