Després de dos anys inusuals, marcats per les restriccions de la pandèmia, el PSC recupera aquest diumenge, i amb plena normalitat, la seva tradicional Festa de la Rosa, que té lloc a Gavà. Un acte que, des de ja fa molts anys, funciona de tret de sortida per al nou curs polític. Enguany també serà així, permetent la militància socialista reunir-se novament amb els dirigents del partit. Però ara, amb l'excusa de les eleccions municipals i autonòmiques que han de celebrar-se el pròxim mes de maig, i que serviran de termòmetre de cara a les generals de final d'any, la jornada tindrà un component extra: funcionarà també com a acte de precampanya electoral.

I és que, entre els interventors, hi haurà Pedro Sánchez. El cap de l'executiu tornarà a la Festa de la Rosa per primer cop des de 2019, quan el van rebre un total de 25.000 persones, segons l'organització. L'edició de l'any següent es va suspendre per la pandèmia. El 2021 ja va poder recuperar-se, però amb límits: l'accés restringit a només 500 persones, i l'absència sonada de Pedro Sánchez, que va al·legar motius d'agenda, com ja havia fet en edicions anteriors. Aquest any, el president espanyol sí que ha confirmat que hi serà (si bé la seva assistència va quedar en dubte fins aquest mateix dilluns), i espera així convertir l'acte socialista en un autèntic bany de masses.

En el marc de la gira preelectoral que ha engegat el líder del PSOE per tota Espanya, amb un total de trenta actes multitudinaris en només quatre mesos, Sánchez hi ha afegit ara una parada a Gavà. La festa dels socialistes catalans, doncs, serà la pròxima estada d'un recorregut que ja l'ha portat per Sevilla, Toledo i Saragossa. El motiu d'aquesta gira ha de trobar-se en el context polític actual: Sánchez es mira els pròxims comicis amb preocupació a causa d'unes enquestes que li són encara desfavorables, amb el Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo per davant (malgrat el recent càlcul del CIS) i una crisi econòmica que li juga en contra.

Davant d'això, en les seves tres primeres cites, el president espanyol ha treballat per defensar la feina feta fins ara pel seu executiu, com ara les mesures en matèria energètica i els nous impostos a la banca i les elèctriques, així com compartir quines són les estratègies de cara al futur. Sota el lema El Gobierno de la gente i amb l'esperit declarat d'anar a por todas, el dirigent busca el contacte directe amb la militància del partit per intentar reactivar-se i salvar la pell el pròxim maig. La previsió de la direcció de Ferraz és que la festa de Gavà sigui més multitudinària que les visites a les tres capitals autonòmiques d'aquestes darreres setmanes. Si es compleixen les xifres d'altres anys, Sánchez podria rebre l'escalf de diversos milers de persones, convertint la Festa de la Rosa en una de les principals cites de la gira.

EuropaPress 2399593 presidente gobierno funciones pedro sanchez interviene acto politico fiesta
Pedro Sánchez, a la Festa de la Rosa de 2019 / Foto: Europa Press

El PSC engega una campanya d'afiliació

D'altra banda, i en el mateix context preelectoral, el PSC també està fent mans i mànigues per intentar socórrer el socialisme de cara als pròxims comicis. La situació dels de Salvador Illa a Catalunya contrasta amb la del PSOE a la resta de l'Estat. Mentre allà el Partit Popular amenaça a les principals ciutats i comunitats autònomes, aquí gaudeix d'un vent que bufa favorablement i, a poc a poc, amplia la distància que separa els socialistes d'Esquerra Republicana i Junts. L'enfortiment del PSC també es dibuixa a escala local, tot i que amb menys ímpetu. Per ajudar, han iniciat una campanya d'afiliació.

Sota el nom 'El poder de la rosa', el PSC ha explicat que repartirà 260 carpes arreu de Catalunya per projectar-se com el promotor de "la política útil, el retrobament i el respecte cap a les diferents opinions de tots els catalans". Des de fa algunes setmanes, Salvador Illa i la resta de dirigents asseguren que estan treballant per "construir una alternativa" a l'independentisme, i aquesta campanya respon precisament a això. "Som l'únic partit capaç de presentar un projecte per al futur de Catalunya i per això sortirem als carrers a parlar i dialogar", afirmava fa uns dies la portaveu Elia Tortolero. El PSC compta avui amb uns 12.000 militants i més de 40.000 simpatitzants, però confia enfortir aquesta xifra de cara als pròxims comicis.