El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha evitat pronunciar-se sobre la vaga d'estudiants i professors a les universitats catalanes, amb l'argument que no està al corrent de les protestes. "No ho sé, no he estat a Barcelona, ni ho he llegit", ha conclòs el ministre.

Duque ha defugit així la premsa en declaracions a Brussel·les, on assisteix a una reunió de ministres de Competitivitat de la Unió Europea, en demanar-se-li una valoració de les mobilitzacions, que aquest dimecres i dijous van tenir un seguiment desigual a les universitats de Catalunya.

Reforma universitària

D'altra banda, sobre la reforma de la Llei d'Universitats i a la demanda dels rectors de destinar més finançament, Duque s'ha mostrat d'acord que és necessari "provar de recuperar un nivell de finançament adequat" després de les retallades patides durant la crisi financera, però ha apuntat que és una cosa que "no està establerta encara".

La reforma universitària, ha afegit, ha de passar també per altres millores que estan "entrellaçades" i complementen la qüestió financera, com són la rendició de comptes, la responsabilitat dels professors de tenir una carrera investigadora estable, la mobilitat i la internacionalització, entre d'altres.

També l'"equiparació completa" entre homes i dones en el camp de la investigació és un repte que persegueix el govern espanyol, encara que no pot aconseguir-se "en un any", per a la qual cosa es consideren mesures que permetin la dona tenir una presència més important en la part alta de la jerarquia, com són els rectorats o el lideratge de projectes d'investigació.