El PDeCAT planeja retornar a la seva tradició política per rellançar el seu projecte, per a tal fi, pretenen impulsar un "espai CiU". Tot plegat respon a la voluntat de "reposicionar-se" en el mapa polític català on es volen reivindicar com un projecte aglutinador del sobiranisme moderat, el qual s'allunya de la via unilateral cap a la independència. Segons fonts d'Efe, la formació veu la sortida de Junts per Catalunya (JxCat) del Govern com "una oportunitat" per recuperar terreny en la centralitat política. 

El partit apel·la a un espai polític que anteriorment va ser ocupat per CiU, però aquest mateix espai en l'actualitat es troba molt fragmentat. Des del 2015, quan es va trencar la federació, van aparèixer les formacions com Junts, Convergents o el mateix PDeCAT (de la banda de Convergència) i Units per Avançar i Demòcrates de Catalunya (pel costat d'Unió). Tanmateix, el PDeCAT no s'estaria enfocant en els partits en si, si no que ha mantingut trobades amb "persones" que es poden sentir representades per aquesta idea de l'"espai CiU". Remarquen que no pretén "pescar" entre el sector més institucional de JxCat, amb passat en l'antiga Convergència, el qual assenyalen com el perdedor de la darrera consulta del partit. Tanmateix, remarquen: "Som la CiU de tota la vida". 

Les eleccions municipals

"L'espai CiU estarà a Madrid i a Catalunya, i també en les municipals", han assegurat les fonts consultades per Efe. Les eleccions més properes són les municipals, on la formació planeja acudir amb la plataforma "Pacte Local", en la qual el partit ha donat llibertat als seus alcaldes per presentar-se sota la marca que creguin convenient. El pla del PDeCAT passa per aconseguir les 300 candidatures sota el paraigua del "Pacte Local", de les quals, ara com ara, tenen lligades al voltant d'un terç.

De moment, es coneix que Pacte Local ha mantingut converses amb l'exdirector general d'Alimentació i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat i actual delegat a Lleida del col·legi d'Enginyers Agrònoms, Domènec Vila (que no és del PDeCAT) perquè sigui l'alcaldable a Lleida, segons informa Europa Press. 

El judici contra Junts 

El passat mes de juliol, Junts va guanyar el plet al PDeCAT en què es destriava la titularitat del nom de la primera formació. En la resolució, la magistrada es va decantar per la posició de Junts, de manera que han pogut mantenir la seva marca. La disputa sobre la marca del partit va revifar a un any de les municipals, unes eleccions que ara el PDeCAT veu com una oportunitat pel seu nou "espai CiU".