La tramitació dels pressupostos de l'Estat s'està convertint en una prova d'estrès per al PDeCAT. El debat entorn del projecte de Pedro Sánchez ha posat de nou en evidència la distància entre una militància molt cohesionada al voltant del lideratge de Carles Puigdemont i la cúpula del partit, on conviu ―amb dificultats― la direcció que havia encapçalat Marta Pascal amb els dirigents afins al president a l'exili.

Les diferències s'arrosseguen des del passat congrés del mes de juliol quan l'enfrontament entre Puigdemont i Pascal va provocar el relleu d'aquesta com a màxima responsable de la formació postconvergent. Això no obstant, tot i que els militants demòcrates van avalar de manera molt majoritària les tesis de Puigdemont i la proposta de buscar un encaix amb la Crida que impulsa, es va optar per evitar un trencament intern de la direcció amb una sortida de consens auspiciada des de Lledoners.

El resultat és una executiva d'on va desaparèixer Pascal però presidida pel seu número dos, un David Bonvehí d'ubicació oscil·lant, i on conviuen tots els membres de l'anterior direcció, amb un nou sector ―que no compta amb la majoria― encapçalat per Míriam Nogueras com a vicepresidenta i persona de màxima confiança de Puigdemont a la direcció del partit.

És a dir, que Puigdemont guanyava el congrés però acceptava quedar en minoria a la direcció. I les tensions internes que van dominar el conclave no han desaparegut, al contrari, han estat constants. Les dificultats per aconseguir l'encaix amb la Crida o el debat sobre el vot als pressupostos de l'Estat han estat dos dels temes estrella aquests mesos, però les esquerdes han recorregut els diferents àmbits del partit. 

Blocs definits

Els blocs s'han anat definint. Els càlculs més optimistes dels puigdemontistes situen entre 9 i 10 membres els suports amb què compten en una executiva de 28 persones. Això no vol dir que la resta siguin crítics amb les seves tesis. De fet, la majoria de la direcció, començant per Bonvehí, evita arrenglerar-se obertament amb uns o altres, mentre que un nucli de dirigents, encapçalats per Ferran Bel i sis membres més, molts d'ells propers a la direcció de Pascal com Montserrat Candini, David Font o Xavier Fonollosa, no amaguen una posició molt crítica amb Nogueras.

Les trinxeres s'han anat construint al llarg dels darrers mesos. Enmig d'un malestar intern que no ha passat desapercebut per la militància es va celebrar el 20 de desembre el darrer consell nacional del partit. A la mateixa hora en què el president, Quim Torra, es reunia amb Pedro Sánchez al palau de Pedralbes, el consell nacional del PDeCAT va haver de debatre, a proposta d'un conseller de les Corts, Ivan Condes, una resolució amb la qual el partit es comprometia a votar en contra dels pressupostos de l'Estat mentre hi hagi presos i exiliats i s'esgrimia l'article 57 dels estatuts de la formació per advertir que, quan els diputats a Madrid hagin de votar a iniciatives de l'executiu espanyol s'haurà de procedir a una consulta electrònica als associats.

La resolució, que aposta per la negociació entre els governs català i l’espanyol, deixa clar igualment que no es renuncia a “mesures de caràcter unilateral per assolir un estat independent”.

En contra d'aquesta iniciativa es va pronunciar la mateixa presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, la qual cosa va provocar malestar entre els presents que van considerar que feia ús de la potestat de la presidència. Finalment, però, el text va prosperar amb una aclaparadora majoria, 130 vots a favor i vuit abstencions, entre les quals les de Conesa i Pascal.

Molts dels presents van pensar que amb aquell pronunciament es tancaria finalment la divisió que s'arrossegava des del congrés. Però el cert és que les ferides continuen obertes i el debat sobre si els grups independentistes han de permetre o no la tramitació del projecte de pressupostos de Pedro Sánchez no ha fet més que tornar a revifar els enfrontaments.

Esmenes a la totalitat de l'oposició

La disjuntiva ha quedat situada ara mateix en permetre o no que prosperin les esmenes a la totalitat de l'oposició. Si s'aproven, els comptes del govern decauen. Si no, segueix la tramitació, la qual cosa atorgarà uns mesos més per negociar al govern de Pedro Sánchez mentre el projecte fa el recorregut parlamentari. Aquesta possibilitat divideix els diputats del PDeCAT per la meitat. D'una banda, Nogueras, Lourdes Ciuró i Toni Postius esgrimeixen el darrer acord del consell nacional i recorden que el govern espanyol ni tan sols els ha fet arribar el projecte; de l'altra, Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Ferran Bel i Sergi Miquel, consideren que acceptar la tramitació del text no contradiu aquell acord però concedeix més temps a Sánchez per moure peça.

La discussió en aquest cas ha estat pública amb un descarnat creuament de piulades entre Míriam Nogueras i el responsable d'organització del partit, Ferran Bel, els darrers dies de l'any.

El creuament de retrets, i l'onada de reaccions que va aixecar a les xarxes, es va arrossegar fins aquest dilluns on el debat va esclatar sorollosament durant la reunió de l'executiva del partit.

De nou, a la seu del PDeCAT, encara al carrer Provença de Barcelona, es va fer evident la profunda esquerda que divideix l'executiva demòcrata i de nou es va escoltar el creuament de retrets, incloses referències al congrés del mes de juliol. Nogueras i Bel es van convertir en els protagonistes de l'enfrontament però van ser tots els membres de la direcció els que es van pronunciar, en alguns casos amb molta contundència i alguna escridassada.

Entre els uns i els altres, el president del partit, David Bonvehí, en altres moments home de confiança de Pascal, va optar de nou per sobrevolar les posicions. En la roda de premsa posterior, Bonvehí va apuntar la possibilitat que els demòcrates presentin una esmena a la totalitat dels pressupostos, però també va deixar oberta la possibilitat de permetre la tramitació del projecte. Tot seguia obert.

Reunió amb Torra

Aquell mateix matí, Bonvehí no només havia escoltat el parer dels membres de la seva executiva, també havia abordat el tema amb el president Torra en una reunió habitual amb el Govern on es va posar damunt la taula la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat dels comptes del PSOE. Tant Torra com la consellera de Presidència, Elsa Artadi, han insistit repetidament que no es farà costat als pressupostos de l'Estat ni a la seva tramitació si no hi ha algun moviment del govern Sánchez en relació a les reivindicacions sobre autodeterminació. No obstant, la possibilitat de permetre la tramitació del projecte, també va sumant veus en el debat a la plaça Sant Jaume.

En aquest context, on aquest mateix dimecres Torra ha tornat a advertir que si PDeCAT o ERC trenquen el seu compromís de consens sobre el vot dels pressupostos de Sánchez desencadenaran una crisi de govern, el PDeCAT viatjarà dilluns a Waterloo per celebrar la reunió de la seva executiva amb presència de Puigdemont. Prèviament, el president a l'exili ha escoltat Elsa Artadi, que hi va anar dimecres, i parlarà amb Torra, que hi anirà aquest divendres. La següent setmana serà també el grup parlamentari de JxCat qui es traslladarà a Bèlgica.