Les diferents versions del PDeCAT es veuran les cares aquest divendres. El president del partit, David Bonvehí, ha hagut de convocar una reunió de l'executiva demòcrata després que una part de la direcció ha mostrat el seu malestar per no haver estat informats sobre les converses amb la Crida per a la confluència a JxCat. Entre uns i altres, s'ha perfilat a més les darreres hores una proposta impulsada des de Lledoners i l'exili per allunyar l'ombra de trencament, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

La negativa de la cúpula del partit a parlar de dissolució de les sigles del PDeCAT per confluir en l'espai sorgit a partir de JxCat apareix com el principal punt de conflicte. Bonvehí defensa mantenir les sigles i integrar-se en la nova formació de cara a les properes eleccions catalanes a través d'una coalició, com fins ara. Així ho va transmetre la setmana passada a Jordi Sànchez, que negocia en nom de la Crida.

Aquest rebuig ha provocat la resposta d'una part de la direcció del partit que considera que aquest no és el mandat que va sorgir del consell nacional en què es va encarregar tancar aquest procés cap a JxCat. Aquest membres crítics de la direcció, a més, es queixen que no han estat informats pel president del partit sobre l'evolució de les converses i adverteixen que no accepten que quedi en mans de Bonvehí i el seu entorn la decisió sobre el paper del PDeCAT al futur d'aquest espai.

En aquest context, s'ha perfilat una intervenció dels presos del PDeCAT a Lledoners, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, i del conseller a l'exili Lluís Puig que haurien fet arribar una proposta a Bonvehí, tancant files amb el plantejament a favor de consolidar l'espai de JxCat que formula el president Carles Puigdemont.

Aquesta proposta s’hauria tirat endavant arran de la petició de veus del partit preocupades amb la forma com evolucionen les converses que han tornat a posar damunt la taula la possibilitat del trencament dins d’aquest espai.

La proposta es basaria en articular un nou moviment polític “sense quotes ni vetos”, segons fonts coneixedores del contingut.

En aquest context, la cúpula del PDeCAT més propera a Bonvehí no ha amagat el malestar per la intevenció de Sànchez reclamant en una entrevista a Rac-1 aquest matí que la reorganització ha de passar per una nova organització política. Tampoc va agradar que la Crida convoqués a començaments d'aquesta setmana una reunió de la seva direcció per informar sobre les converses quan, segons asseguren, l'acord era mantenir discreció al respecte.