El PDeCAT ha anunciat aquesta tarda que trenca la disciplina de vot al grup de JxCat al Parlament per posicionar-se en contra de la proposició de llei de mesures urgents sobre la contenció dels lloguers que se substanciarà aquest vespre a la Cambra catalana.

Després de la crisi que aquest estiu ha provocat el trencament entre la formació que presideix David Bonvehí i el nou partit impulsat per Carles Puigdemont, el grup parlamentari va acordar amb els diputats demòcrates que admetria el seu vot diferenciat al Parlament.

Aquesta tarda, els demòcrates han posat en pràctica aquell acord i han anunciat públicament, a través d'una nota de premsa, que votaran en contra de la proposició de llei de mesures urgents per a la contenció dels lloguers. En concret, votaran en contra del text de la llei i s'abstindran en la votació de les dues úniques esmenes que han estat transaccionades de les vuit que havia presentat JxCat.

Precisament, aquesta proposició havia estat pactada in extremis aquesta tarda amb el Sindicat de Llogaters després que JxCat havia plantejat esmenes al text que inicialment havia impulsat junt amb ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP.

Els demòcrates compten amb quatre diputats dels 34 de JxCat, el portaveu del partit, Marc Solsona, Lluís Font, Montserrat Macià i Narcís Clarà.

El PDeCAT argumenta la seva decisió per considerar que els poders públics "han de vetllar perquè el dret a l'habitatge sigui de totes les persones", protegint la propietat, estimulant la disponibilitat d'habitatge en règim de lloguer amb garanties i estabilitat, i implementant polítiques públiques efectives per afavorir l'accés tant a joves com a persones en situació de vulnerabilitat.

Els demòcrates aposten, segons argumenten en la nota de premsa, per potenciar un parc d'habitatge públic i argumenten que "no poden estar d'acord amb el text de la llei perquè no es defensa el petit propietari i perquè es produirà l'efecte de què hi haurà menys pisos de lloguer en el mercat en els propers anys com s'ha acreditat en d'altres experiències a nivell internacional".

Per contra, votaran en contra de les esmenes a la totalitat del PP i el PSC que posen en qüestió l'àmbit competencial de la Generalitat.