El PDeCAT demanarà al nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aixequi els controls que està exercint el Ministeri d'Hisenda en els comptes de la Generalitat de Catalunya, al marge de l'article 155, i a més reclamarà la retirada del decret aprovat pel Govern de Mariano Rajoy per a la facilitar la sortida de les empreses.

Segons han informat a Europa Press fonts de la formació nacionalista catalana, la resposta positiva a aquestes peticions seria un gest de bona voluntat del nou govern d'Espanya de cara a la reobertura del diàleg.

El ministre Cristóbal Montoro va establir els primers controls reforçats dels comptes catalans el novembre de 2015, quan va obligar a certificar mensualment la legalitat dels pagaments que realitzava, emparant-se en la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. La primavera de 2017, aquest control va passar a ser setmanal.

Però va ser el 21 de setembre de 2017 quan el Ministeri d'Hisenda es va fer càrrec dels pagaments de les factures de la Generalitat, no només de les del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), sinó també de les del sistema de finançament ordinari.

Aquesta última mesura s'aixecarà en el mateix moment que es deixi d'aplicar l'article 155 de la Constitució, que previsiblement serà aquest dissabte quan es preveu la presa de possessió dels Consellers catalans.

Tanmateix, el ja exministre d'Hisenda va assegurar a mitjans de maig que, encara que s'aixequi l'article 155 de la Constitució, el Ministeri continuaria mantenint els controls mensuals dels comptes catalans.

Frenar la sortida d'empreses

Però ara, amb el canvi de Govern, una de les primeres mesures que demanarà el PDeCAT a l'Executiu de Sánchez és precisament aquesta, que s'aixequi aquest control ferri que es pretenia continuar mantenint per part del Govern de Mariano Rajoy.

A més, el Govern sortint va aprovar el passat 6 d'octubre un reial decret de mesures urgents per facilitar la sortida de les empreses de Catalunya, després del referèndum d'independència de l'1 d'octubre i davant de la imminència d'una declaració d'independència, en aquell moment, per part de l'Executiu català.

Amb aquella mesura es facilitava el canvi de seu social de manera immediata, amb la sola aprovació per part del Consell d'Administració de cada societat, sense necessitat de convocar la junta d'accionistes. D'aquesta forma es van facilitar els tràmits perquè les empreses que ho desitgessin poguessin traslladar la seva seu social fora d'aquesta comunitat autònoma, tret que hi hagués una declaració expressa en sentit contrari als estatuts de la Societat.