El primer Consell Nacional del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) ha aprovat iniciar la creació d’una nova fundació, substituta de la convergent Catdem, que estigui clarament desvinculada orgànicament de la nova formació política. Ho ha explicat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, en la compareixença posterior a la reunió.

La nova entitat acceptarà donacions de particulars i d’empreses, “però en tot moment quedarà diferenciada de les donacions que pugui rebre el partit”, han assegurat Pascal i el coordinador organitzatiu David Bonvehí. Els dos responsables del partit també han avançat que “la fundació comptarà amb molts més patrons externs que del PDECat” i aspira a ser una plataforma “que aglutini persones sobiranistes”. El responsable de presentar la proposta davant del Consell Nacional ha estat l’expresident de la Generalitat i actual president del partit, Artur Mas.

Segons els responsables del PDECat, la voluntat és que “des d’ara mateix pugui constituir-se i començar a influir en el debat de les idees” perquè en un horitzó de tres anys “esdevingui un think thank de referència.  La nova fundació substituirà les antigues fundacions de Convergència, Catdem i Nous Catalans, que ja es troben inactives i en procés de dissolució.                    

Incompatibilitats

Durant la primera trobada del Consell Nacional, la formació també ha posat damunt la taula la necessitat de resoldre les incompatibilitats en les que incorren a hores d’ara alguns dels membres de la direcció nacional. El coordinador organitzatiu, David Bonvehí, ha pres la paraula per explicar que les incompatibilitats s’hauran de resoldre abans del proper Consell, o bé amb la renúncia a un dels càrrecs o bé demanant un informe a la Comissió de Qualitat Democràtica, que posteriorment també hauria de rebre l’aprovació del proper Consell Nacional. Actualment són cinc els membres de la direcció del partit que ostenten més càrrecs dels permesos pel reglament aprovat durant el congrés fundacional.

Posada en marxa

La sessió ha començat amb l’elecció dels membres de la mesa, que han estat aprovats amb un ampli suport. Durant el Consell Nacional també s’ha presentat la proposta de reglament, que preveu la possibilitat de debatre propostes de resolució presentades pels consellers nacionals. La previsió és que ara s’obri un període d’esmenes i el document definitiu es pugui aprovar durant el següent Consell Nacional, previst pel mes de gener. Pel que fa a les finances, la formació ha fet públic que Jordi Oliveras en serà el nou responsable.

El partit també posarà en marxa un Comitè Nacional format per diversos càrrecs amb militància al partit que es reuniran mensualment: president de la Generalitat, consellers, caps de llista al Congrés i al Parlament, caps de llista territorials i presidents de l’ACM i de l’AMI. “Després d'organitzar-nos internament ens volem situar al centre polític, desplegar el flanc ideològic”, ha explicat Pascal.

Fidel Castro

Pascal també ha aprofitat la compareixença per mostrar el condol al poble cubà “tot i estar astorats pels missatges que s’han produït després de la mort d’un dictador”, en referència implícita a alguns missatges publicats per formacions d’esquerra com la CUP. “Som demòcrates i no podem tolerar cap complicitat amb cap forma dictatorial”, ha assegurat.