El coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT a Madrid, Jordi Xuclà, ha explicat avui que la Comissió de Venècia –òrgan assessor del Consell d'Europa– elaborarà un "informe sobre la celebració de referèndums", encara que no estarà enllestit fins just després de la cita de l'1 d'octubre a Catalunya. Xuclà, que com a membre de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa manté contactes amb la Comissió de Venècia, va estar precisament la setmana passada treballant en aquest fòrum.

Segons Xuclà, "en l'ordre del dia de la Comissió de Venècia de la setmana passada hi havia l'encàrrec d'elaborar un nou informe sobre la celebració de referèndums", cosa que representa "una bona notícia", tot i que "segur que no estarà enllestit" per al referèndum que el Govern català té previst celebrar l'1 d'octubre.

La següent sessió plenària de la Comissió de Venècia serà el dia 5 d'octubre, ha apuntat Xuclà, que tot i així observa "senyals que la comunitat internacional segueix amb atenció" el cas català.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar al maig a la Comissió de Venècia una carta en què l'informava de la seva aposta per celebrar un "referèndum acordat" a Catalunya malgrat la "negativa" del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

En la seva resposta, la Comissió de Venècia va remarcar que qualsevol referèndum que volgués complir amb els seus criteris hauria de "dur-se a terme d'acord amb les autoritats espanyoles" i "de plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable". 

Una comissió no és "moneda de canvi"

D'altra banda, Xuclà ha assegurat avui que el seu partit celebrarà la creació d'una comissió parlamentària específica sobre Catalunya, però no l'acceptarà com a "moneda de canvi" per aturar el referèndum previst per a l'1 d'octubre.

Diu que "mai és tard per dialogar", per la qual cosa una hipotètica comissió parlamentària al Congrés o al Senat per abordar específicament la qüestió catalana seria "benvinguda", sempre que no s'exigís com a "condició" que el Govern suspengués els preparatius del referèndum. "Si volen fer una proposta per dialogar, que la formulin immediatament i no condicionada a la suspensió del referèndum", ha emplaçat Xuclà a populars i socialistes.

Després del congrés celebrat aquest cap de setmana pel PSOE, Xuclà ha dit "apreciar" que la nova direcció que encapçala Pedro Sánchez hagi fet un "pas endavant" en reconèixer Espanya com a "nació de nacions", però "és evident que les nacions també tenen el dret a l'autodeterminació". Per això, ha apel·lat el PSOE a portar "fins a les últimes conseqüències" la seva defensa de l'Estat "plurinacional" i a reconèixer a Catalunya el dret a l'autodeterminació.

Instar l'Estat a reprendre el diàleg

Xuclà ha comentat que en el pròxim ple del Congrés es votarà una moció del PDeCAT en què s'insta el Govern de l'Estat a "reprendre el diàleg" amb la Generalitat per permetre el referèndum de l'1 d'octubre, s'aplaudeix la "predisposició" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a explicar-se davant el Congrés i es deplora el bloqueig de la Junta de Seguretat de Catalunya i de la convocatòria de 500 places al cos dels Mossos d'Esquadra.

D'altra banda, conscient que aquest migdia Puigdemont s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, Xuclà ha convidat els comuns a "mantenir-se a favor del fet democràtic" i a "prendre's molt seriosament" el referèndum previst per a l'1 d'octubre.