El Partit Demòcrata s’abstindrà en la moció de censura a Mariano Rajoy presentada per Podemos, amb Pablo Iglesias com a candidat. El número u del partit al Congrés, Carles Campuzano, ho ha justificat assegurant que aquesta moció no servirà per fer fora Rajoy ni per fer possible el referèndum a Catalunya, ja que no s’ha aconseguit construir una alternativa amb els suports necessaris. En aquest sentit, ha titllat la moció de Podemos d’”estratègia partidista” per marcar perfil, llançar el seu programa i diferenciar-se del PSOE.

Campuzano ha acusat les promeses d’Iglesias sobre la qüestió catalana de recordar a José Luis Rodríguez Zapatero i la seva famosa frase sobre el suport a l’Estatut "que aprovi el Parlament de Catalunya". Per això, ha volgut traslladar-li el seu escepticisme sobre els compromisos de l’esquerra espanyola que “ha fallat massa vegades a Catalunya". També li ha retret el "to jacobí" de les seves propostes que, tot i defensar un Estat plurinacional, segueixen deixant en mans de l'Estat central tot allò relacionat amb les polítiques socials i ignoren l'espoli fiscal.

Pel que fa al referèndum, el diputat ha exigit "la màxima claredat possible" a Iglesias "i els seus aliats", ja que veu la seva posició "confosa". Per demostrar el seu suport al dret a decidir de Catalunya, li ha demanat que Podemos i els ajuntaments que governa a Catalunya donin suport al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de cara a la convocatòria i celebració del referèndum.

Defensa "vehement" del referèndum

En el seu torn de resposta, Iglesias ha assegurat que s'han posicionat "de manera vehement" davant de tots aquells que han intentat "criminalitzar una mobilització política amb urnes". A més, ha lamentat que, quan Podemos defensava el referèndum a les eleccions generals, algunes formacions independentistes "se'n burlessin" i marquessin el termini de 18 mesos. Segons el líder morat, ara aquell posicionament ha canviat i, per això, els ha dedicat una irònica "benvinguda a la banda que defensa el referèndum".

Tot i això, també ha advertit al PDeCAT que no utilitzi Catalunya "per tapar la seva corrupció" i ha acusat Campuzano de "buscar excuses" per justificar la seva abstenció. Per això, li ha recomanat que se la replantegi perquè "si fos elegit, hi hauria referèndum pactat per a Catalunya". "Som gent de paraula", ha conclòs.