A quatre dies de l'1 d'octubre la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha mantingut un darrer i molt tens enfrontament amb Carles Campuzano, portaveu del PDeCAT al Congrés, Joan Tardà, d'ERC i Xavier Domènech, d'En Comú Podem, on els tres portaveus han advertit de les conseqüències que se'n podrien derivar a Catalunya el dia posterior a l'1-O perla forma com l'Estat ho volia impedir. Campuzano ha denunciat un "abús de la força", que "amb molta gravetat" estarien desembocanat en una ferida "profunda en la societat catalana". Domènech ha reblat que la lògica de Santamaría era de "victòria, per tant, de derrota dels ciutadans que volen protegir". I Tardà ha avisat sobre "retorçar" la democràcia per "suspendre l'autonomia". "Com més intentin aturar-ho, més antidemocràtica serà la seva actuació", ha indicat sobre el referèndum.

La vicepresidenta ha carregat fort contra el PDeCAT perquè s'hagués "apropiat" la veu de tots els ciutadans catalans, quan Campuzano ha dit que el cant dels Segadors al Liceu i que els estibadors es neguessin a oferir provisions als vaixells era "tenir la nació en peu" i persistirien "tot i la derrota". Dit això, Santamaría ha reconegut la legimitat de ser independentista, però s'ha tornat que no era legítim "obligar els altres" ser-ho. "O és que aquests diputats [de l'oposició] són també d'una terra al·liena com ens vol fer creure? Aproven les seves dues lleis més importants en sis hores? Vostès decideixen com i quan atacar els tribunals?" ha carregat. Aquí ha advertit sobre que "imposar la desobediència no és un acte heroic, sinó totalitari", ha avisat. "Tornin a la llei", ha advertit.

Domènech ha explicat que la crisi catalana era en realitat "una crisi d'Estat, espanyola i europea" que els diaris Le Monde, The New York Times, o The Times ja s'haurien pronunciat a favor d'un pacte per resoldre el conflicte. "Actuen en contra de la majoria del poble de Catalunya, de forma excloent i exclusiva" ha dit Domènech, recordant que un 70-80% dels ciutadans –votants de Ciutadans i el Partit Popular inclosos– advocaven pel referèndum pactat. "Nosaltres som l'ells de l'a por ellos", ha dit sobre la mobilització de la policia. La vicepresidenta li ha criticat que els comuns fa poques setmanes no reconeixien el referèndum per no tenir garanties i ha denunciat que tot formaria part d'una estratègia per "fer fora el PP". "Juguen a dos taulers", ha indicat.  

Al seu torn, Tardà ha exposat que amb les detencions de setze càrrecs del govern –ja tots en llibertat–, els registres de la Guàrdia Civil i la Policia, i la retirada i incautació de material per a la campanya suposarien una "vulneració de drets" fonamentals. Aquí ha criticat la intervenció del ministre Cristóbal Montoro als comptes de la Generalitat com la creació d'un "Estat d'excepció", on s'hi sumaria l'ordre de desplaçament dels efectius policials per part del Fiscal, tot i que la ciutadania era "pacífica". L'encarregada de respondre a sigut la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que ha lamentat que "utilitzen la llei quan els convé i quan no els agrada, se la salten. No és una repressió", s'ha tornat. Montserrat ha recordat que aquest debat es produïa al Congrés mentre el Parlament, en canvi, estava tancat.