Els diputats i senadors del PDECat no aniran el proper 6 de desembre a l'acte central del Dia de la Constitució que tindrà lloc en el Congrés, segons han informat fonts del partit independentista.

El PDECat, que ja havia deixat d'acudir a aquesta commemoració constitucional, confirma amb aquest gest el seu allunyament del marc constitucional i la seva discrepància amb l'Estat respecte al reconeixement de Catalunya. El passat dia 17 de novembre ja van posar de manifest la seva discrepància enviant una delegació reduïda a la solemne obertura de la legislatura presidida pels Reis.

La baixa confirmada de l'antiga Convergència s'uneix a les previstes d'ERC i d'EH Bildu. En els últims anys tampoc no s'apropaven els representants del PNB. Aquesta setmana s'ha conegut també que ni el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ni el seu secretari Polític, Íñigo Errejón, faran acte de presència en l'acte del dia 6, enviant una delegació reduïda composta per Pablo Echenique i Carolina Bescansa.

Ni Iglesias, ni Garzón

D'aquesta manera, el partit morat farà "acte de presència per responsabilitat institucional", però consideren que "no té per què ser el secretari general o polític" qui hi vagi i que amb la presència de Bescansa i Echenique, és suficient. L'any passat, engegada la campanya electoral de desembre, Iglesias i Errejón sí que van participar en aquest acte, que es va celebrar pocs dies abans que comencés la campanya electoral de les eleccions del 20 de desembre. De fet, hi van anar amb altres membres de l'executiva com Irene Montero, i amb l'excap d'estat Major de la Defensa i candidat en aquestes eleccions Julio Rodríguez.

Esquerra Unida, el seu soci de coalició en Unidos Podemos, està mantenint també una postura distant amb el Dia de Constitució des de l'etapa de Cayo Lara al capdavant de l'organització. En els últims anys, Cayo Lara o Alberto Garzón s'apropaven a l'exterior del Congrés per fer declaracions i després abandonaven la seu parlamentària.

Aquesta vegada, tampoc no hi serà Garzón perquè té actes fora de Madrid i estan estudiant quin dels seus diputats pot representar a la formació a les portes de l'acte.