El PDeCAT i Demòcrates de Catalunya impulsaran mocions en diversos ajuntaments catalans en suport a l'alliberament fiscal gràcies a una iniciativa conjunta que han acordat amb el think tank Catalans Lliures.

La iniciativa es presentarà aquest dimarts a les 11.30 hores en el marc d'un acte que Catalans Lliures, amb el suport del Cercle Català de Negocis, Llibergència, la Unió de Contribuents, Studens For Liberty i el Partit Llibertari, celebrarà davant la seu de l'Agència Tributària a Barcelona, han explicat fonts organitzadores.

Així, està previst que el PDeCAT impulsi mocions d'adhesió a L'Hospitalet de Llobregat, Arenys de Mar, Sitges, Sant Pol de Mar, Rubí i Sant Just Desvern.

L'impacte de les obligacions tributàries

El dijous tindrà lloc el 'Dia de l'Alliberament Fiscal a Catalunya', jornada amb molta tradició als Estats Units, Tax Freedom Day, que marca el dia fins al qual la mitjana de ciutadans treballen únicament per pagar a Hisenda.

Segons aquestes entitats, un treballador mitjà dedica un total de 185 dies de l'any a complir amb les seves obligacions tributàries, dels quals 102 corresponen a cotitzacions socials, 41 a l'IRPF, 25 a l'IVA, 11 a impostos especials i 6 a altres gravàmens, com l'IBI, Patrimoni o Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics.

Amb això, calculen que 24.000 euros anuals de salari mitjà -un cost salarial de 31.500 euros amb la contribució a la Seguretat Social a càrrec de l'empresari- es converteixen en 16.000 euros nets.

"En altres paraules: després d'aplicar els impostos sobre les rendes del treball al cost salarial, un individu amb el salari mitjà solament disposa del 50% restant per al consum o l'estalvi personal", puntualitzen.