El desgavell "provisional" tal com el mateix TSJC ha matisat que provoca que aquest òrgan mantingui la data de les eleccions al 14 de febrer, ha agafat per sorpresa a tothom. El PDeCAT ha enviat una carta al conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, per tornar a reunir-se i reemprendre la taula de partits amb què es va decidir, per majoria, plantejar la pròrroga dels comicis fins al 30 de maig. Reclamen "valorar la resolució dictada que suspèn cautelarment el decret de convocatòria de les eleccions" amb els canvis per la situació de la pandèmia.

"La justícia no és la via"

Precisament, fa una hora, la candidata del PDeCAT Àngels Chacón ha parlat sobre l'ajornament de les eleccions en una trobada amb la Gent Gran: "La situació és d'incertesa, perplexitat i escepticisme de si es podran celebrar el 30 de maig. Esperem què diuen els tribunals, si fos per conveniència de la societat catalana hauria de ser ràpid. Si atenem a l'evolució de la pandèmia, qui ens diu que el 30 de maig podrem tornar a votar?". I afegia: "Esperem i assistim a aquest espectacle que pel conjunt de la societat és una imatge lamentable i ens fa preguntar quina una en tenim avui". 

I de fet, ha reiterat que "el PDeCAT no celebra mai que el poder judicial celebri la data de les eleccions, mai és una bona via" tot i que posa un però: "Qui ens garanteix que el 30 de maig hi hauran mesures que s'estan improvisant? Ens genera molta incertesa i s'haurà de veure com es passa un any més de desgovern". Chacón tanca files amb els criteris del TSJC però no defineix quin escenari, per criteris de calendari, pot acabar sent el millor. I assegura que si s'hagués treballat amb "consens i garanties s'hagués pogut celebrar en la data que es proposava, és una llàstima anar així".

La provisionalitat del TSJC

El TSJC estima les mesures cautelaríssimes sol·licitades contra el decret que traslladava les eleccions autonòmiques del 14 de febrer al 30 de maig. Per tant, queda suspès el decret que convoca les eleccions per al 30 de maig i es manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer.

Ho ha acaba de decidir la secció 5ª del Contenciós Administratiu del TSJC. Ara mateix, per tant, i a efectes pràctics, la màquina electoral no s'atura. Continua tot com si les eleccions haguessin de ser el 14 de febrer a l'espera que el TSJC entri en el fons de la qüestió i prengui una decisió sobre si l'ajornament s'ha fet bé i sobre si la pandèmia obliga a buscar una altra data.