El diputat del PDeCAT al Congrés Jordi Xuclà ha registrat aquest dijous una bateria de preguntes al govern espanyol per demanar explicacions sobre si l'Estat hauria pressionat les autoritats finlandeses perquè destituïssin el cònsul a Barcelona Albert Ginjaume després de nou anys d'ocupar el càrrec. 

Entre les peticions formulades al text a què ha pogut tenir accés El Nacional, i que hauran de ser respostes per escrit, s'hi troben les següents:

"Confirma el Govern espanyol que està exercint importants pressions sobre el cos consular que hi ha a Catalunya?"

"Davant d'aquesta situació, Ha sol·licitat el Govern el cessament de cònsols a Catalunya, arran dels esdeveniments que hi ha hagut a Catalunya en els últims mesos? A quins països ho ha sol·licitat?"

"És habitual que el Govern d'Espanya pressioni sobre el cos consular dels governs d'altres estats quan discrepa de la seva línia d'actuació?"

"Quines gestions ha fet per aconseguir el cessament de cònsols a Barcelona, com els de Finlàndia, Filipines i Letònia?"

Les demandes del partit català arriben després de l'alarma pública sobre la notícia, ja que en un comunicat el consolat finlandès a Barcelona va assenyalar la mediació presumpta de l'executiu central. "Segons el Govern espanyol, el senyor Ginjaume ha exercit activitats inadequades per a un cònsol honorari", subratllaven. 

Per aquest motiu, el mateix Xuclà ha carregat sobre l'assumpte. "Les pressions mostren al món les formes i les actituds d'un govern que suporta malament la llibertat d'expressió i el debat de les diferents legítimes opcions", deia.

Aquest mateix dijous ERC també ha demanat explicacions i ha registrat la petició de compareixença en una comissió del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis.