El PDeCAT celebrarà un congrés a mitjans de juliol per abordar el procés independentista i "reforçar" el partit de cara als propers anys i a les eleccions municipals. En una entrevista a Europa Press, la presidenta del PDeCAT i candidata del partit a les municipals de Barcelona, Neus Munté, ha destacat que el congrés se celebrarà al juliol perquè així ho preveuen els estatuts aprovats a l'últim conclave, que fixaven una trobada cada dos anys.

Hi ha sectors interns del PDeCAT crítics amb l'actual direcció i amb un supòsit distanciament del partit cap a l'expresident Carles Puigdemont, i Munté defensa que "les discrepàncies, els corrents interns, han existit sempre i és sa que sigui així". "En uns moments com els que vivim, amb molts sentiments a flor de pell, fins i tot és natural que hi hagi debats que no són nous, sinó que els hem tingut sempre, però finalment han de revertir en una ampliació i un reforçament del partit", valora Munté. També afegeix que "els corrents convenen i són útils si són capaços d'aportar elements per al debat intern que s'ha de tenir i del qual finalment han de sorgir ganes de tirar endavant encara amb més força i enriquir el projecte".

A causa d'aquest debat intern, el congrés de juliol guanya rellevància i la seva preparació es començarà a abordar en el Consell Nacional que el PDeCAT celebrarà aquest 26 de maig. Munté també reivindica que no hi ha distanciament entre JxCat i el PDeCAT perquè ambdós són i formen part del mateix projecte: "JxCat es crea perquè el president Puigdemont ens fa un plantejament sobre el que ell creia que era la necessitat de trencar les costures estrictament del partit i anar a un moviment més important, i el PDeCAT l'accepta i s'hi implica en profunditat".

"Parlem de dinàmiques i estructures molt diferents, de fet el PDeCAT té una estructura i JxCat ara arrencarà el seu camí com a Govern i com a grup parlamentari, però s'ha articulat com una espècie de moviment creat per a aquestes eleccions", defineix la també exconsellera.

Munté admet que JxCat i el PDeCAT no ho ha vist tot sempre de la mateixa manera: "Hi ha hagut plantejaments amb què hem discrepat, però les qüestions sempre s'han parlat i nosaltres ens sentim part de JxCat". JxCat i el PDeCAT són, doncs, "dues coses diferents que participen d'un mateix projecte conjunt en el qual no hi ha grans diferències ni enfrontaments", defensa Munté, que qualifica de llegenda la idea que ambdues formacions tenen moltes discrepàncies.

Com a part activa de JxCat, afegeix l'exconsellera, el PDeCAT serà "una peça important en el nou Govern, que respon a una suma que és la que representa JxCat i ERC." "Dins de JxCat hi ha el PDeCAT, que segur que aportarà persones a aquest Govern i participarà de l'aplicació del programa del Govern; serà una participació important, eficaç i molt natural perquè hem compartit l'espai polític de JxCat", reivindica.