Instants després que Puigdemont i Artadi compareguessin a la seu de campanya de JxCat per fer balanç dels resultats obtinguts després de tot aquest llarg cicle electoral, David Bonvehí ha organitzat una roda de premsa al local del PDeCAT de Sarrià, on de manera provisional el partit fa les atencions als mitjans de comunicació. 

Al president del PDeCAT se'l veia exultant diumenge a la nit, un cop conegut l'abast de l'impacte de les urnes. Hores després, Bonvehí ha demanat reflexió i "autocrítica necessària" i ha afirmat amb rotunditat que "JxCat ha estat una bona marca gràcies als candidats municipals del PDeCAT", que es presentaven sota les sigles de Puigdemont, i que "l’espai de JxCAT té sentit si hi és el PDeCAT". 

A nivell territorial, JxCat és la força que ha aconseguit més alcaldies, de moment i a l'espera dels pactes postelectorals, en té 305 de confirmades amb majoria absoluta. I és aquí on el PDeCAT es reivindica. Considera que la musculatura municipal que s'ha aconseguit és mèrit "en gran part de l'aportació de les alcaldies històriques que ja estaven en poder del PDeCAT", que d'altra banda és qui té els drets de la marca electoral. Per això, Bonvehi ha exigit que "JxCat sigui l'espai on els candidats del PDeCAT s'hi sentin còmodes" i demana una autocrítica específica en relació a la davallada a l'àrea metropolitana, sobretot a Barcelona, on s'ha passat dels 10 regidors de Trias als 5 del tàndem Forn-Artadi. 

Al llarg dels pròxims dies, Bonvehí iniciarà una ronda de contactes amb els dirigents de l'espai polític que ocupa el de l'extinta Convergència. Això sí, no serà fins passat el 15 de juny quan es constitueixen els ajuntaments, que començaran a prendre's les decisions. L'estiu promet seguir sent mogut.