El PDeCAT es reivindica per garantir el seu protagonisme en la consolidació de JxCat. La direcció demòcrata aposta per articular-se sota les sigles de JxCat com "un sol partit" en el qual "hi hagi una sola estructura i uns òrgans de decisió", segons ha explicat el president de la formació, David Bonvehí. Això no obstant, no contempla la dissolució de la formació demòcrata. El president del PDeCAT ha evitat concretar de quina manera s'haurien d'articular les sigles de JxCat, però ha deixat clar que sense els demòcrates aquest projecte no serà possible.

"El partit pròpiament no es pot dissoldre, si ens dissolguéssim ara no podríem participar en el futur més immediat. No ho hem plantejat internament. Durant molt de temps haurem de continuar sent un partit polític", ha argumentat. No només això, el màxim responsable demòcrata ha volgut llançar un avís a aquells que pretenguin prescindir de la seva formació i ha advertit que "JxCat només pot néixer amb fortalesa si el PDeCAT ho abandera i en vol ser part".

Bonvehí, que ha exposat en roda de premsa les propostes que l'executiva presentarà demà al consell nacional, ha insistit que ara l'objectiu és que s'aprovi si els associats de la formació estan d'acord a construir "una direcció més efectiva amb un partit més integrat", però la manera com això s'ha de dur a terme es decidirà més endavant. "Estem determinats a acabar en JxCat, però el PDeCAT no és només JxCat. No tanquem cap fórmula concreta", s'ha limitat a afirmar.

Aquesta és la conclusió del procés participatiu que ha celebrat aquesta tardor el PDeCAT entre la seva militància per acordar la forma com s'articula amb JxCat. La proposta que l'executiva ha aprovat avui, després de debatre en tres reunions els resultats de la consulta, conclou que l'executiva del PDeCAT continua "apostant perquè l'acció política sigui feta a través del partit"; que el PDeCAT "aspira a ser una peça clau de JxCat"; que acorda "transitar a JxCat, entès com a projecte ampli"; i que el partit "reconeix el lideratge del president Puigdemont". Finalment, recorda que d'acord amb el seus Estatuts i les ponències ideològiques el seu objectiu és aconseguir la independència efectiva de Catalunya.