La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha aclarit que el seu partit estaria disposat a parlar d'incorporar un referèndum unilateral d'independència (RUI) al full de ruta del Govern, només si la CUP dóna suport als pressupostos que l'Executiu català presenti per al 2017: "Si assumim això i cal considerar que hi hagi una partida del RUI, d'acord. Però si no hi ha l'assumpció prèvia, no.

"Recordem que som aquí perquè hi va haver una esmena a la totalitat als Pressupostos del 2016 que va generar una posterior qüestió de confiança", ha subratllat Pascal en una entrevista d'Europa Press, en la qual considera que és de sentit comú que ara el Govern vulgui vincular el suport a la qüestió de confiança amb el suport als Pressupostos.

Pascal atribueix el rebuig de la CUP a retirar l'esmena a la totalitat dels Pressupostos del 2016 al fet que els capitalistes van estar més pendents de la dinàmica de partit que de la dinàmica de país, i ara avisa que no acceptaran la inclusió del referèndum com una condició prèvia.

"Si no, el procés quedaria tocat"

La coordinadora del PDC només preveu que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, superi la qüestió de confiança a la qual ha de sotmetre's el 28 de setembre, però adverteix que, si no ho fa, "el procés quedaria tocat".

Amb tot, aclareix que no està demanant a la CUP "un xec en blanc", sinó que considera indispensable per al procés independentista que la qüestió de confiança tiri endavant i que el Govern tingui uns pressupostos per gestionar el dia a dia i per fer efectiu el full de ruta al qual s'ha compromès.

Perquè en aquest projecte càpiga un RUI, considera que ha de recordar entre els grups parlamentaris que defensen la independència (JxSí i la CUP) i les entitats sobiranistes, però incideix que qualsevol negociació és "posterior" a l'entesa en les finances catalanes per al 2017.

"Sense pressupostos no es pot anar enlloc. Està molt bé debatre sobre si el RUI ha de tenir una partida en els Pressupostos, però si no tenim clar que aquests són fonamentals perquè el full de ruta vagi avançant, el debat és estèril", ha destacat.

Pascal no renuncia a la solució escocesa –un referèndum pactat amb l'Estat– encara que reconeix que l'Executiu central no està per la feina de facilitar-lo; per això es remet al full de ruta, que conclou amb unes eleccions constituents, i avisa que per introduir canvis es necessita estabilitat parlamentària.