Tancada de files de la nova direcció del Partit Demòcrata Català, arran de la proposta d’ERC de votar la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans de la diada de l’11-S. La coordinadora general, Marta Pascal, ha reivindicat que tant la qüestió com la data és una decisió de Puigdemont. Per la seva banda, David Bonvehí s'ha preguntat "quina part de la frase "ara és temps d'endreça i poca fressa" del president "no es va entendre".

Des del carrer Calàbria, en una roda de premsa aquest matí, s’havia insistit que la ciutadania es mereix celebrar el dia de la festa nacional amb “un èxit”. Joan Tardà, diputat al Congrés, ha afirmat que seria “una gran oportunitat per consolidar el procés i que actuï com a catalitzador”. Però els demòcrates han tallat el debat. El president Puigdemont ja va anunciar fa dos divendres als grups que pretenia celebrar-la a finals de setembre, pels volts de la Mercè.

Amb tot, els republicans no són els primers a apressar Puigdemont. La CUP, així com tota l’oposició, ha reiterat diversos cops que es podria haver donat per tancat aquest mes de juliol. De fet, els cupaires han forçat una trobada en què pretenen deixar tancada, almenys “políticament”, la negociació.

Dos elements

En les últimes setmanes, tant Junts Pel Sí com la CUP han anunciat o deixat intuir els elements que posarien sobre la taula per fer confiança a Puigdemont. Els anticapitalistes van deixar clar que les seves demandes girarien entorn el Referèndum Unilateral d’Independència (RUI) i el procés constituent, les conclusions de la comissió del qual podrien posar-se a votació al ple d’aquest dimecres.

Pel que fa Junts Pel Sí, i com a conseqüència de mocions del PP, va quedar clar que el projecte reformulat de BCN World no és negociable. Tampoc desvincular-ho dels pressupostos de 2017, que ha de presentar a l’octubre el vicepresident, Oriol Junqueras. Tant pel dirigent d’ERC com per la portaveu del Govern, Neus Munté, és “l’eina indispensable” per tirar endavant el full de ruta.