"Una entitat política depèn del seu poble, no de les forces exteriors". "Si els andorrans ho volen, que em sembla que és la veritat, [el Coprincipat] durarà molts segles més". Així es va manifestar aquest dijous durant la seva visita a Andorra el secretari de Relacions amb els Estats de la Santa Seu, Paul Richard Gallagher, que va ratificar la disposició del Vaticà a mantenir la forma d'Estat característica d'Andorra, el Coprincipat que exerceixen el president de la República francesa i el bisbe de la Seu d'Urgell.

Durant la visita, en què l'alt dignatari vaticà va coincidir amb el copríncep, Joan-Enric Vives, Gallagher va assegurar, en declaracions recollides per la Televisió d'Andorra, que la institució episcopal tindrà el futur "que el poble andorrà vulgui".

L'estada de Gallagher a Andorra es va produir l'endemà de la reunió que va mantenir al Vaticà amb el ministre espanyol d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo. El cap de la diplomàcia espanyola va entregar a Gallagher una carta, que també va lliurar al seu homòleg italià, Paolo Gentiloni, en la qual Espanya adverteix contra els intents de Catalunya de tirar endavant una Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

Relacions Andorra-Vaticà

En la visita a Andorra, l'alt representant de la Santa Seu es va reunir  amb el cap de Govern del país pirinenc, Antoni Martí, i el ministre d'Afers Estrangers, Gilbert Saboya, per conèixer de prop la realitat andorrana, així com amb el copríncep Joan-Enric Vives.

Durant la trobada, Martí i Gallagher van posar en relleu les relacions "excel·lents" entre els dos estats des de l'establiment de relacions diplomàtiques al juny de 1995, i la posterior firma del Concordat del 2008 que va reafirmar els llaços amb la Santa Seu.

En la reunió, segons van assegurar posteriorment Gallagher i Savoia, també es van posar sobre la taula temes relacionats amb l'actualitat política i la situació que viu la Unió Europea, especialment amb els refugiats sirians, informa Efe. "El Papa està bastant preocupat pel futur del continent en aquest moment en el qual hi ha tensions i dificultats a Europa", va exposar Gallagher.

Refugiats sirians

Andorra va expressar al representant del Vaticà la voluntat d'acollir una vintena de refugiats de la guerra de Síria si bé actualment s'està tancant el projecte de llei que reguli l'entrada d'aquest col·lectiu al país per assegurar "totes les garanties de drets i deures" en el procés.

L'arquebisbe del Vaticà va oficiar juntament amb Vives la missa a la Basílica de Meritxell amb motiu del dia de la patrona d'Andorra coincidint amb els 40 anys de la construcció i consagració del nou santuari.

La de Gallagher ha estat la visita de més alt rang d'un representant del Vaticà a Andorra que s'ha produït fins avui.