El portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha qüestionat la negativa de Junts per Catalunya als tres decrets amb mesures econòmiques i socials que el Congrés ha de votar el pròxim dimecres. "No és comprensible que hi hagi qui hagi donat suport a un govern progressista i, després, quan arriben les mesures progressistes, no les recolzi", ha etzibat en declaracions als mitjans a Bilbao, on ha participat en l'acte de celebració dels 120 anys de les Joventuts Socialistes de la ciutat. Amb tot, l'exlehendakari s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'aprovar els decrets, i ha assegurat que el PSOE manté converses "permanents i discretes" amb Junts. Ha assenyalat que "quan han estat discretes han funcionat", i ha desitjat que també sigui així en aquest cas.

El govern espanyol ja va aprovar el passat mes de desembre els tres decrets, que inclouen les mesures anticrisi, la reforma del subsidi de l'atur i diverses reformes vinculades a una nova remesa dels fons europeus; i que ara necessiten la ratificació de la Cambra Baixa per no decaure. És aquest últim, el decret llei 6/2023, conegut com a decret òmnibus, el que ha provocat el rebuig del partit de Puigdemont, perquè posa en perill l'aplicació de la llei d'amnistia. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha deixat clar aquest diumenge en una entrevista a ElNacional.cat que tal com està ara el decret és "un no com una casa de pagès" per part de la seva formació. Turull recorda que Junts no té l'obligació de votar favorablement si no hi estan d'acord. "En aquests decrets hi ha temes que no respecten ni el finançament de la Generalitat, ni temes competencials", assenyala. 

Podemos també amenaça de votar-hi en contra

Junts no és l'únic escull per al govern de Pedro Sánchez, i Podemos ha anunciat aquest diumenge que està considerant rebutjar la convalidació del decret que reforma el subsidi d'atur, ja que consideren que la reforma que s'ha d'aprovar comporta una retallada significativa en les futures pensions de jubilació per als majors de 52 anys. El partit que lidera Ione Belarra considera "inacceptable" que un "col·lectiu especialment vulnerable vegi reduïdes les seves futures pensions de forma encoberta". Sigui com sigui, els socialistes es mantenen positius i López ha insistit que negociaran amb "totes les formacions polítiques fins a l'últim minut perquè el fonamental és que els decrets tirin endavant i es puguin dur a la pràctica perquè inclouen mesures que incideixen directament en el benestar de la ciutadania del país". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!